Feature phone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Funkciótelefon szócikkből átirányítva)
Nokia 6020 – egy középkategóriás telefon
Sony Ericsson K850i – 2007-ben még felső kategóriásnak számított

A feature phone vagy középkategóriás telefon olyan mobiltelefon, ami az okostelefonokhoz hasonlóan a digitális személyi asszisztens (PDA) és a mobiltelefon funkcióit ötvözi magába. A jelenlegi mobiltelefonok gyakran egyben hordozható médialejátszóként, fényképezőgépként, GPS-alapú navigációs eszközként is szolgálnak, Wi-Fi és 3G-hozzáféréssel vannak ellátva. A feature phone-nak általánosságban a kisebb képességű, okostelefonnak a csúcskategóriás eszközöket tekintik, bár nincs hivatalos, megkülönböztető definíció erre.[1][2]

A középkategóriás telefon kifejezés eredetileg az akkor elterjedt „buta telefonoknál” több funkcióval bíró mobiltelefonokra utalt,[3] a technológia fejlődésével azonban a jelenlegi belépő szintű mobilok (a szándékosan leegyszerűsített „nagyitelefonok” kivételével) a középkategóriás telefonok közé sorolhatók.

Funkcionalitás[szerkesztés]

A középkategóriás mobilokra már lehet alkalmazásokat telepíteni, általában Java ME vagy BREW platform alatt. Nem minden feature phone tartalmaz teljes értékű, hierarchikus fájlrendszert vagy fájlkezelő UI-t.

Elterjedtség[szerkesztés]

2011-ben az USA-ban eladott összes mobiltelefon mintegy 60%-a középkategóriás telefonnak minősült.[4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Feature phone című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Feature Phone. Phone Scoop. (Hozzáférés: 2011. október 9.)
  2. Andrew Nusca: Smartphone vs. feature phone arms race heats up; which did you buy?. ZDNet, 2009. augusztus 20. (Hozzáférés: 2011. október 9.)
  3. http://news.cnet.com/Sendo-sets-date-for-smart-phone-redux/2100-1037_3-984688.html
  4. Don Kellogg: 40 Percent of U.S. Mobile Users Own Smartphones; 40 Percent are Android. Nielsen Company, 2011. szeptember 1. [2011. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 9.)