Fort Boyard – Az erőd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fort Boyard – Az erőd
Műfajreality-vetélkedő

MűsorvezetőDemcsák Zsuzsa (1. évad)
Istenes Bence (2. évad)

Ország Magyarország
Sugárzás
Eredeti adó (1. évad)
(2. évad)
Eredeti sugárzás kezdete2000. október 18.
Státusz2. évad bemutatásra vár
Kronológia
Kapcsolódó műsorFort Boyard
SablonWikidataSegítség

A Fort Boyard – Az erőd a francia Fort Boyard reality-vetélkedő magyar változata. A műsor 2000-ben debütált a TV2-n, ahol egy évadot ért meg, majd 24 év elteltével felélesztésre került az RTL-en.[1]

Epizódok[szerkesztés]

ÉvadRészek számaEredeti sugárzásEredeti adó
ÉvadbemutatóÉvadzáró
1.142000. október 18.2000. tél
2.n. a.

Első évad (2000)[szerkesztés]

Kulcsszereplők[szerkesztés]

  • Boyard (Vízy András) az "Erőd mestere", ő adja ki a kihívásokat a versenyzőknek és indítja el az órát. Csak összehasonlításképpen, az angol változatban a mester (akit Leslie Grantham alakít) parancsolgató, önző és akkor tölti el öröm, ha a játékos hibázik vagy megfélemlik.
  • Admirális (Bárdy György): a mester hozzá küldi a játékost egy kérdés megválaszolására. Amennyiben sikerrel jár, az I. részben kap egy kulcsot vagy a II. fázisban egy kulcsszót. Amennyiben helytelenül válaszol, az admirális kidobja a kulcsot az óceánba (egyes változatokban ilyenkor egy előre kijelölt embernek oda kell úszni érte).
  • Műsorvezető (Demcsák Zsuzsa): ő tanácsokat ad a játékosoknak a feladatokat illetően és biztatja őket, hogy szurkoljanak.

A játék menete[szerkesztés]

  • I. rész ("kihívások")

A maximális idő a kulcsok és kulcsszavak összegyűjtésére 40 perc. Az I. részben 7 kihívást kell teljesíteni és két kérdést kell megválaszolni az admirálisnál. Legalább 5 kulcsot kell megszerezni ez idő alatt. A játék indítása a "homokóra" elindításával indul, ekkor a játékos belép a játéktérre. Az időt a társai kiabálhatják be neki, ill. ha kevés az idő, ki kell hívni. Amennyiben nem ér ki az idő lejárta előtt, Jacques bezárja az ajtót, így a játékos a zárkába kerül, ahonnan az I. rész végén távozhat, addig ő nem hajthat végre feladatot.

  • II. rész ("kalandok")

A kihívások végén a versenyzők visszatérnek a kincstár elé, ahol a kulcslyukakba be kell helyezniük az összegyűjtött kulcsokat. Ha kevesebb, mint 5 kulcsot gyűjtöttek össze, akkor áldozatot kell hozni. Ez azt jelenti, hogy annyi játékost kell egy zárkába bezárni, amennyi kipótolja a hiányzókat. Ők nem segédkezhetnek sem a kalandokban, sem a fináléban. Viszont ha több kulcsot gyűjtöttek a minimumnál, akkor a "felesleges" kulcsok kulcsszavakra válthatóak át az admirálisnál.

Ebben a részben a játékosok kulcsszavakat gyűjtenek, amik a legtöbb esetben szelencékben találnak meg. Itt is az idő ellen küzdenek, viszont csak a nézők tudják, hogy mennyi idő van detonációig, ami után a kulcsszó megsemmisül. Elsőként az admirális mond három mondatot, ami a kulcsszóra utal. Általában három kalandot szokott Boyard kitűzni. Ezek után szokott lejárni a 40 perc.

  • III. rész ("finálé")

A végjátékban a játékosok a kulcsszavak segítségével megpróbálják kitalálni a jelszót egy bizonyos logika mentén, ami a kincstárat nyitja. Viszont miután a gong megszólal, 3 percük van a jelszó beírására és az esetleges kincs kimentésére. Amennyiben nincs elegendő kulcsszavuk, a kincstár előtt található tigrisfejekből egy-egy kulcsszót ki tud halászni egy játékos, viszont ezzel elveszti a jogot a kincs kihordására, hiszen egy bilincs megakadályozza ebben.

Példák a kulcsszó - jelszó kapcsolatra:

  • levegő, nincs, káosz és üres = SEMMI
  • kín, kénkő és kárhozat = POKOL

Amennyiben a játékosok rájöttek a jelszóra, a kincstár előtt lévő betűkre rá kell állniuk, ill. ha kevesen vannak, ágyúgolyókkal kell pótolniuk. Ha helyes a jelszó, a kincs lezuhan és összegyűjthetik a kincstár előtt található vödörbe. Ha helytelen a jelszó, akkor a kincstár ajtaja lezáródik és a játékosoknak ki kell jutni.

A kapu lezárását követően megszámolják a pénznyereményt és az értéket forintban kiírják.

Források[szerkesztés]