Algarvei hasadtfogúmoha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Fissidens algarvicus szócikkből átirányítva)
Fissidens curvatus
Algarvei hasadtfogúmoha
Algarvei hasadtfogúmoha
Természetvédelmi státusz
Adathiányos
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Valódi lombosmohák (Bryopsida)
Rend: Fissidentales
Család: Fissidentaceae
Nemzetség: Fissidens
Faj: Algarvei hasadtfogúmoha (F. curvatus)
Tudományos név
Fissidens curvatus
Hornsch.
Szinonimák

Fissidens algarvicus Solms
Fissidens milobakeri L. Koch

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fissidens curvatus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fissidens curvatus témájú médiaállományokat és Fissidens curvatus témájú kategóriát.

Az algarvei hasadtfogúmoha (Fissidens curvatus) Magyarországon ritka és védett csúcstermő (akrokarp) lombosmoha faj.

Jellemzői[1][szerkesztés]

A Fissidens curvatus egy nagyon változatos megjelenésű taxon, sok szinonim neve, fajleírása létezik. Mind méretben, mind a sejtek papillázottsága alapján írták le a szinonim fajokat, de azok végül mind egy fajnak bizonyultak.[2] Ez az apró növény a hasadtfogúmohák családjába tartozik.

Megjelenése[szerkesztés]

A növény általában kisméretű (2–3 mm) de akár 1 cm-es nagyságú is lehet. A steril hajtások nagyobbak, az ivaros, spóratokot fejlesztő egyedek kisebbek. A steril növényeken akár 25 levél is lehet, de az ivaros mohákon általában 3-5 levél fejlődik.

A levelek keskeny lándzsás alakúak, általában 5 mm hosszúak. Már a levél közepétől keskenyedik fokozatosan a csúcsig és nem hirtelen mint a többi kisméretű Fissidens fajnál. A levélszegély (limbidium) feltűnő, több sejtsor széles, a szegélysejtek keskenyek, hosszúkásak. A levéllemez sejtjei hosszúkásak, gyakran kétszer hosszabbak mint szélesek.

A toknyél (seta) 3–12 mm hosszú, vörös színű. A spóratok 1–2 mm hosszú ovális, a perisztómium fogak finoman papillázottak.

Előfordulás[szerkesztés]

Agyagos talajon folyók és patakok árnyékos partján él.

Mediterrán-Atlantikus faj. Európában nagyon ritka.[3] A Föld déli féltekéjén sokkal gyakoribb, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában megtalálható. Észak-Amerika déli részén mint invazív, erősen terjedő fajként van leírva.[4] Magyarországon az 1950-es években találták meg a Börzsönyben a Kemence-patak partján, de azóta nem került elő újra, így jelenlegi hazai vörös listás besorolása: adathiányos (DD-va).[5] Horvátországban, Szlovákiában megtalálható, de nagyon ritka faj.

Alfajai, változatai[szerkesztés]

Mivel változatos megjelenésű, sok alfaját és változatát írták már le. Jelenleg három változatát és egy alfaját ismerik el:[6][7]

  • var. curvatus
A levelek szegélye jól fejlett erőteljes, az egész levélen végig ér. A spóratok lehet felálló és szimmetrikus, de hajlott és görbült is. Elterjedése alapján ez a leggyakoribb változat.
  • var. inclinabilis
A levélszegély fejletlen, csak a levelek közepén fejlődik ki, a levél csúcsán és alapján már hiányzik. A spóratok mindig hajlott.
  • var. pachyloma
Afrikai változat, Etiópiából írták le. A var. curvatus-hoz hasonló, de annál erőteljesebb, nagyobb változat.
  • subsp. sanctae-helenae
A Szent-Ilona szigetről leírt endemikus alfaj. A háti levéllemez alsó részét kizárólagosan csak a kiszélesedett szegélysejtek alkotják.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Peter Erzberger (2016) The Genus Fissidens (Fissidentaceae, Bryophyta) in Hungary, Studia Bot. hung. 47(1)pp.41-139. [1]
  2. Bruggeman-Nannenga, M. A. and Pursell, R . A. (1995): Notes on Fissidens V. – Lindbergia 20: 49–55.
  3. Smith A.J.E. (2004) The Moss Flora of Britain and Ireland
  4. Flora of New Zeland - Fissidens curvatus var. curvatus
  5. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59 [2] Archiválva 2016. november 9-i dátummal a Wayback Machine-ben
  6. Flora of New Zeland - Fissidens curvatus
  7. M.A. Bruggeman-Nannenga and M.J. Wigginton (2012) Bryophytes of St Helena, South Atlantic Ocean. 5. Fissidens Lindb. (Fissidentaceae), including a description of F. translucens sp. nov. and Fissidens curvatus Hornsch. subsp. sanctae-helenae subsp. nov. Journal of Bryology 34,212-230

További információk[szerkesztés]