Erdőrendezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Erdőtervezés szócikkből átirányítva)

Az erdőrendezés vagy erdőtervezés az erdőgazdálkodás egyik részterülete, amelynek célja az erdőterületek térképezése, az erdőalkotó faállomány felbecslése és felmérése (faméréstan), ezeken keresztül végső soron az erdő fahozam-szabályozásának tervezésére irányuló mérnöki tevékenység. Az erdőrendezés fontos alapvetése a hosszú távú gazdaságosságot (fatermés, élőfakészlet újratermelése), a környezetvédelmiökológiai, vadgazdálkodási stb. szempontokat biztosító távlati üzemterv vagy ún. távlati erdőkép elkészítése, amely tízéves ütemekben rögzíti egy erdőterület vagy erdőrészlet rendezési folyamatát. Az erdőrendezési üzemterv a területi adatokból, a termőhely minőségéből és a faállományból kiindulva megállapítja a hosszú távon kitermelhető famennyiséget, valamint az ezzel párhuzamosan elvégzendő erdőnevelési és erdőtelepítési munkálatokat.

Az erdőrendezési üzemtervek elkészítése Magyarországon a földművelésügyi minisztérium alá tartozó, tíz területi kirendeltség munkáját irányító Állami Erdészeti Szolgálat (korábban Erdőrendezési Szolgálat) feladata, s az erdőfelügyelőségek ellenőrzik az üzemtervekben foglalt tennivalók végrehajtását.

Források[szerkesztés]

  • Mezőgazdasági lexikon I. (A–K). Budapest: Mezőgazdasági. 1982. 421. o.  
  • Magyar nagylexikon VII. (Ed–Fe). Főszerk. Rostás Sándor, Szlávik Tamás. Budapest: Magyar Nagylexikon. 1998. 423. o. ISBN 963-85773-5-5  

További információk[szerkesztés]