Erdőrendezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az erdőrendezés vagy erdőtervezés az erdőgazdálkodás egyik részterülete, amelynek célja az erdőterületek térképezése, az erdőalkotó faállomány felbecslése és felmérése (faméréstan), ezeken keresztül végső soron az erdő fahozam-szabályozásának tervezésére irányuló mérnöki tevékenység. Az erdőrendezés fontos alapvetése a hosszú távú gazdaságosságot (fatermés, élőfakészlet újratermelése), a környezetvédelmiökológiai, vadgazdálkodási stb. szempontokat biztosító távlati üzemterv vagy ún. távlati erdőkép elkészítése, amely tízéves ütemekben rögzíti egy erdőterület vagy erdőrészlet rendezési folyamatát. Az erdőrendezési üzemterv a területi adatokból, a termőhely minőségéből és a faállományból kiindulva megállapítja a hosszú távon kitermelhető famennyiséget, valamint az ezzel párhuzamosan elvégzendő erdőnevelési és erdőtelepítési munkálatokat.

Az erdőrendezési üzemtervek elkészítése Magyarországon a földművelésügyi minisztérium alá tartozó, tíz területi kirendeltség munkáját irányító Állami Erdészeti Szolgálat (korábban Erdőrendezési Szolgálat) feladata, s az erdőfelügyelőségek ellenőrzik az üzemtervekben foglalt tennivalók végrehajtását.

Források[szerkesztés]

  • Mezőgazdasági lexikon I. (A–K). Budapest: Mezőgazdasági. 1982. 421. o.  
  • Magyar nagylexikon VII. (Ed–Fe). Főszerk. Rostás Sándor, Szlávik Tamás. Budapest: Magyar Nagylexikon. 1998. 423. o. ISBN 963-85773-5-5  

További információk[szerkesztés]