Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’97 kaimaku-ban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’97 kaimaku-ban
FejlesztőDiamond Head
KiadóKonami
SorozatDzsikkjó Powerful Pro jakjú
PlatformokPlayStation
Kiadási dátum1997. augusztus 28.
MűfajSport, életszimulátor, visual novel
JátékmódokEgy- és többjátékos
SablonWikidataSegítség

A Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’97 kaimaku-ban[* 1] baseball-videójáték, a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú sorozat mellékjátéka, melyet a Diamond Head fejlesztett és a Konami jelentetett meg. A játék 1997. augusztus 28-án jelent meg PlayStation otthoni videójáték-konzolra. A ’97 kaimaku-ban a sorozat harmadik PlayStation-játéka, az első melyben szerepel a Success mód.

Eredetileg a PlayStation-kiadással párhuzamosan egy Sega Saturn-verzió is megjelent volna, azonban az végül csak 1997. december 7-én jelent meg, Dzsikkjó Powerful Pro jakjú S címmel.

Áttekintés[szerkesztés]

A játék Success módja a Super Famicomra megjelent Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 3 történetének kibővített átirata. A játékosnak a létrehozott szereplőjével egy baseballcsapat második számú keretéből kell kinevezést szereznie az első számú csapatba, három éven belül. A játékosok a 3-mal ellentétben, a 4-hez hasonlóan dobójátékosokat is létrehozhatnak. Ha a játékos sikeresen teljesíti a játékmódot, akkor az adott szereplőt a többi játékmódban is használhatja, illetve a játékosjelszó-rendszer segítségével a Super Famicomos 3, ’96 kaimaku-ban és 3 ’97 haru, a Sega Saturnos S, illetve a játéktermi EX játékokba is átviheti. A Super Famicomos címekbe dobójátékosok nem, kizárólag mezőnyjátékosok importálhatóak. Ebben a kiadásban nem büntetik a játékosokat a játékmód nem rendeltetésszerű elhagyásáért, így könnyebb jobb játékosokat létrehozni, mint a Super Famicomos címeken.

Szereplők[szerkesztés]

Félkövérrel szedve a 3-ban megjelent szereplők.

  • Főszereplő
Második számú csapatban szereplő játékos, akinek célja, hogy három éven belül felhívják az első számú csapatba.
  • Aszó (麻生?)
A főszereplővel egyidőben, egy körrel később igazolja le ugyanaz a csapat, amelyik a játékos szereplőjét is. Teljesítménye a főhőssel párhuzamosan fejlődik. Jellemvonásait tekintve az először a 4-ben megjelent Ikari Mamoru mása, habár sokkal kevésbé magabiztos. Aszó Ikarival ellentétben nem lett a sorozat állandó visszatérő szereplője, először a 2003 decemberében megjelent 10 csó kettei-ban 2003 Memorialban tért vissza.
  • Abata Kijosi (阿畑きよし?)
A kanszai régióban született dobó. Teljesítménye a főhőssel párhuzamosan fejlődik. A sorozat visszatérő szereplője.
  • Tanida (谷田?)
A főhős előtt, a Pavafuru Középiskolából igazolta le az a csapat, melyben a játékos szereplője is játszik. Az 5-ben is szerepel.
  • Szaga (佐賀?)
A főhős előtt igazolta le az a csapat, melyben a játékos szereplője is játszik. Kissé cinikus, azonban ennek ellenére kedves a játékos szereplőjével. A ’98 kaimaku-banban a rivális Onigasima csapatának tagja.
  • Kanno (菅野?)
Szagához hasonlóan a főhős előtt igazolta le az a csapat, melyben a játékos szereplője is játszik, valamint a ’98 kaimaku-banban a rivális Onigasima csapatának tagja.
  • Dr. Daidzsóbu (ダイジョーブ博士?)
A sorozat visszatérő szereplője, aki véletlenszerűen bukkan fel a játék során. Ettől az epizódból kezdi biztatni a játékos szereplőjét arra, hogy hagyja, hogy kísérletezzen rajta.
  • Toi Tecuo (戸井鉄男?)
Kiemelkedő újonc, akit a főhős után, a Pavafuru Középiskolából igazolta le az a csapat, melyben a játékos szereplője is játszik. Ugyanabban a pozícióban játszik, mint a játékos szereplője. Toi az 5 főhőse. ’98 kaimaku-banban a rivális Pavafuru Középiskola cleanup hittere.
  • Ucsimoto edző (内本コーチ?)
A főszereplő csapatának második számú keretének edzője. Keményen megdolgoztatja a játékosokat, a futás a rögeszméje.
  • Vezetőedző
A főszereplő csapatának második számú keretének vezetőedzője.
  • Barátnő-jelöltek
Több női szereplő, akiknek a játékos szereplője udvarolhat. A legtöbbjük a Tokimeki Memorial randiszimulátor-sorozat szereplőinek paródiája.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú S[szerkesztés]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú S
FejlesztőDiamond Head
KiadóKonami
SorozatDzsikkjó Powerful Pro jakjú
PlatformokSega Saturn
Kiadási dátum1997. december 4.
MűfajSport, életszimulátor, visual novel
JátékmódokEgy- és többjátékos
SablonWikidataSegítség

A Dzsikkjó Powerful Pro jakjú S[* 2] a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’97 kaimaku-ban Sega Saturn-átirata, amely 1997. december 4-én jelent meg. Az S a sorozat második saturnos tagja a ’95 kaimaku-ban után. A játék eredetileg a PlayStation-kiadással párhuzamosan, ugyanazon címmel jelent volna meg, azonban mivel a Saturn-verzió megjelenését többször is elhalasztották, ezért a címét is megváltoztatták.

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék PlayStation-verzióját 29/40-es összpontszámmal értékelték a Famicú japán szaklap írói.[2] Az S-t a japán Sega Saturn Magazine irói 7/7/7-es pontszámokkal díjazták.[3]

A PlayStation-kiadásból megjelenésének évében 488 309 példányt adtak el Japánban, ezzel az év huszadik legkelendőbb játéka volt.[4] A Sega Saturn-verzióból 11 431 példányt adtak el Japánban. A játék elnyerte PlayStation Awards-díjátadó aranydíját, mivel a PlayStation-kiadásból több mint 500 000 példányt szállítottak le belőle.[5]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. (実況パワフルプロ野球'97開幕版; Hepburn: Jikkyō Pawafuru Puro Yakyū ’97 Kaimaku-ban?, ’Folyamatos hangkommentár erőteljes profi baseball ’97 [évad]nyitó kiadás[1]’)
  2. (実況パワフルプロ野球S; Hepburn: Jikkyō Pawafuru Puro Yakyū S?, ’Folyamatos hangkommentár erőteljes profi baseball S[aturn]’)

Források[szerkesztés]

  1. http://www.konami.jp/gs/game/pawa/dh/toy3/toy3_003.html
  2. (1997. szeptember 5.) „実況パワフルプロ野球'97開幕版” (japán nyelven). Famicú, 32. o, Kiadó: ASCII Corporation.  
  3. (1997. december) „実況パワフルプロ野球'97開幕版”. Sega Saturn Magazine, 213. o.  
  4. https://web.archive.org/web/20141008214436/http://geimin.net/da/db/1997_ne_fa/index.php
  5. 1998年受賞タイトル. PlayStation . [2022. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 20.)

További információ[szerkesztés]