Dave Grossman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dave Grossman
Született20. század
San Francisco
Állampolgárságaamerikai
NemzetiségeAmerikai
FoglalkozásaJátéktervező és programozó

Dave Grossman 2007-ben a Comic-Con rendezvényen

A Wikimédia Commons tartalmaz Dave Grossman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dave Grossman amerikai játékfejlesztő és tervező, főleg a LucasArtsnál a 90-es évek elején, illetve jelenleg a Telltale Gamesnél végzett munkáiról ismert. Több gyermekeknek szánt könyvet írt és egy verseskötetet is kiadott. (Ode to the Stuff in the Sink)[1]

Pályafutása a játékiparban[szerkesztés]

Míg a LucasArtsnál dolgozott, ő írta és fejlesztette The Secret of Monkey Island és Monkey Island 2: LeChuck's Revenge programokat Ron Gilberttel és Tim Schaferrel közösen. Később részt vett még a Day of the Tentacle fejlesztésében, de 1994-ben elhagyta a stúdiót és szabadúszóként folytatta. A Humongous Entertainmentnél helyezkedett el (Ron Gilbert az egyik alapító tagja) és több, gyermekeknek szánt sikeres játék elkészítésében vett részt, mint például a Pajama Sam sorozat. Később hasonló programok fejlesztésénél segédkezett a Hulabee Entertainmentnél vagy a Disneynél. Mostanában a kalandjátékokra specializálódott Telltale Gamesnél dolgozik, amit az egykori LucasArts veteránok alapítottak.[2] Itt többek között részt vett a 2009-ben, epizódonként megjelenő Monkey Island játék a Tales of Monkey Island fejlesztésében.[3]

Gyermekkönyvek[szerkesztés]

A Lyrick Publishing által kaidott könyvei a Humongous Entertainment játékok egyes karaktereit állítják középpontba: Freddi Fish: The Big Froople Match, Pajama Sam: Mission to the Moon és Freddi Fish: The Missing Letters Mystery. A Nickelodeon számára két interaktív könyvet készített, ezek voltak a SpongeBob SquarePants: Sleepy Time és a Fairly OddParents: Squawkers.

Egyéb munkái[szerkesztés]

Grossman azt állította, hogy apjától örökölte azt, hogy gyakran vág bele másféle munkákba is. Ez megmagyarázza érdeklődését a zene, szobrászat, írás és rajzolás területén. Grossman a szerzője az Ode to the Stuff in the Sink: A Book of Guy Poetry című verseskötetnek, amit 2002-ben saját maga adott ki. A versek a férfiúi élet egyes jeleneteit elevenítik fel, képekkel illusztrálva, mint például a tánctudás és a takarítási hajlam teljes hiánya, vagy a rég lejárt szavatosságú holmik a hűtőszekrényben.

Közreműködései[szerkesztés]

Grossman továbbá a The Dig, a Total Annihilation és az Insecticide fejlesztésébe is besegített, illetve a Voodoo Vincehez szkriptelt jeleneteiért is ő volt a felelős.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Verseskötet a hivatalos oldalon. (Hozzáférés: 2011. augusztus 2.)
  2. Dave Grossman, a Telltale munkatársa. [2009. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 2.)
  3. A Tales of Monkey Island fejlesztői. (Hozzáférés: 2010. augusztus 2.)

További információk[szerkesztés]