Csonka Károly (mérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Csonka Károly (Jutas, 1927. február 5.[forrás?]Budapest, 2011. április 18.[forrás?]) magyar vegyészmérnök.

Életpályája[szerkesztés]

Vegyészmérnöki oklevelét 1952-ben szerezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. 1952-1953 között a Könnyűipari Minisztérium Műszaki Fejlesztési Főosztályán dolgozott mérnöki beosztásban. 1953-tól a budapesti Ferencvárosi Malomba került főmérnöki munkakörbe. 1957-től kezdődően, továbbra is főmérnökként, vezetése alá kerültek a Ferencvárosi Malmon kívül a budapesti és Pest megyei malmok és keverőüzemek. 1987-ben nyugdíjazták főmérnöki, és műszaki igazgatói munkaköréből, ezt követően kezdett foglalkozni a búzaőrlés hatásfokának kérdéskörével. A Molnárok Lapja szerkesztőbizottságában elnökként dolgozott.

Írásai[szerkesztés]

  • 1991-ben tanulmánya jelent meg a Mühlen- und Mischfutter Jahrbuch nevű német szakmai évkönyvben.
  • 1998-ban az őrléstechnológiával foglalkozó tankönyvet írt Malomipar I. és Szakágazati Technológia és Malomipar II. címen.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Arany-, Gyémánt-, Vas- és Rubint-diplomások. Összeáll. Fodor Zsoltné, Kónya Éva. [Bp.], Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 2002.
  • Természettudományos és műszaki ki kicsoda? Szerk. Szluka Emil, Schneider László. Bp., Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár, 1986.