Brio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BRIO
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1884
SzékhelyMalmö
Iparágjátékgyártó
TulajdonosRavensburger
Formasvéd részvénytársaság
Termékekfajátékok
AnyavállalataRavensburger
LeányvállalataiPlaymix
A BRIO weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz BRIO témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A BRIO épülete Osby központjában
Brio favonatok
BRIO vasútpálya BRIO vonatokkal

A BRIO egy fajátékokat készítő cég, amelyet Svédországban alapítottak. A céget a Boalt nevű kisvárosban (Skåne tartomány) alapította 1884-ben Ivar Bengtsson kosárfonó.[1] A cég sokáig Osbyban, Dél-Svédországban volt. 1908-ban Ivar három fia átvette az irányítást, és megalapította a BRIO-t. A név mozaikszó: BRöderna („testvérek”) Ivarsson Osby. 2006-ban a cég átköltöztette központját Malmőbe.

Lekoseum[szerkesztés]

1984-ben Osby központjában a cég megalapította a BRIO Lekoseum játékmúzeumot, amely bemutatja a cég és más cégek termékeit (mint például a Barbie babák és a Märklin vasútmodellek). A gyerekek játszhatnak a játékokkal. 2014 nyarának vége óta a múzeum független alapítványként működik, így a hivatalos neve már csak Lekoseum.

Termékek[szerkesztés]

A BRIO a fából készült játékvonatokról híres, amelyeket 1958 óta árul. A legtöbb nem motorizált, és kisebb gyerekek számára is alkalmas. A szerelvények mágnessel kapcsolódnak össze, és könnyen befolyásolható az útjuk; az utóbbi években a tartományt kibővítették elemes, távirányítós és ,,intelligens pálya” vezérlő motorokkal.

A BRIO felhatalmazza Thomas a Gőzmozdony favonatok forgalmazását Európa néhány részén, de Mattel[2] fenntartja a jogot Thomas a Gőzmozdonyra az Egyesült Államokban. Sok versenytárs, mint Whittle Shortline olyan termékeket gyártanak, amelyek kompatibilisek a BRIO termékekkel.

A BRIO cég BRIO-Mech építőkészleteket is árul. Hosszú, vékony fadarabok egyenletesen elosztott lyukakkal kapcsolódnak egymáshoz különböző műanyagból készült rögzítők segítségével. A gyerekek szilárd és komplikált konstrukciókat építhetnek.

A BRIO Theodore Tugboat játékokat is adott el. Amelyeket piacra is dobtak, azok a vontatóhajók, a Diszpécser, Benjamin Bridge, Chester a tartályhajó, Barrington és a Bonavista bárkák voltak. Három játék került a megszűntek közé 2000-ben, a műsor megszüntetése előtt egy évvel.

Az 1960-as években a BRIO babaházakat és babaházhoz készült bútorokat gyártott. A bútorok némelyike nagyon keresett a gyűjtők körében, mivel Arne Jacobsen dán tervező miniatűr reprodukcióit tartalmazza. A darabok közé tartozik a "tojás" szék, a "7-es sorozat" szék és a "hattyú" kanapé.

Ezenkívül az Alga leányvállalata egyike azon öt vállalatnak, amelyek egyszerre gyártották a fizikai ügyességi játékot, a Crossbows and Catapultsot.

A cég utóbbi tevékenységei[szerkesztés]

A thaiföldi Plantoys 2001-2002 között közös vállalat volt a BRIO-val, [3] és emellett jelen volt a Brio akkori katalógusában. 2004-ben a svéd befektetési társaság, a Proventus[4] a Brio legnagyobb részvényese lett a szavazatok több mint 40%-ával [5]. Ugyanebben az évben [6] a svédországi BRIO a termelés nagy részét három gyárba helyezte át Guangdong  tartományban, Kínában.

A 2008. január–decemberi, 2009. február 17-én bemutatott pénzügyi kimutatás [7] a vállalat likviditására vonatkozó pénzügyi problémákról szólt. 2009.[7] március 11-én a társaság a "BRIO pénzügyileg felújított" részvénytőkét több mint 300 millió svéd koronával erősödött.[8]

A BRIO-t a Ravensburger csoport vásárolta fel 2015. január 8-án.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brio (company) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.