Bollo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sáfrányos bollo

A bollo spanyol tésztafajta (a legtöbb esetben édes), általában különálló darabokként, sütőben sütik. A bollót különféle, liszt alapú tésztákból, töltelékkel vagy töltelék nélkül készítik. Néhány fajtája édes péksüteményre emlékeztet, a péksüteményt olyan értelemben véve, mint a zsemle, kifli és társaik.

A bollo lehet vékony és hosszúkás, rövid és kerek, többféle méretű és formájú. Általában reggelire vagy uzsonnára fogyasztják.

A bollo a tészta fajtái szerint[szerkesztés]

  • Hajtogatott leveles tésztából, mint: a croissant, a palmera vagy a pain au chocolat.
  • Piskótatésztából, mint: a madeleine fánk, a cupcake vagy a muffin.
  • Brióstésztából, mint: a briós vagy a bollo suizo (egyfajta töltött briós, madridi specialitás).
  • Égetett tésztából, mint: az éclair fánk.
  • Pogácsatésztából, mint: az angol édes pogácsa, a walesi sütemény vagy a pogácsa.
  • Fánktésztából, mint: a fánk, a fánkocskák vagy a bégel.

Bollería[szerkesztés]

A bollería egy általános elnevezés, ami magában foglalja a bollo összes fajtáját (főként az édeseket). Az alapösszetevő a lisztből készült tészta, mindenféle változatos formában.

A bollo nagyüzemi gyártása ennek a magas kalóriatartalmú élelmiszerfajtának a széles körű elterjedését okozta, főleg a gyerekek körében közkedvelt. Ezért néha ún. junk food-ként tartják számon. A hagyományos, kézzel készült változat azonban az európai gasztronómia egy fontos, napi jelleggel (reggeli és uzsonna formájában) fogyasztott eleme.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bollo című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a bollo címszót a Wikiszótárban!

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bun
A Wikimédia Commons tartalmaz Bollo témájú médiaállományokat.