Blades in the Dark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blades in the Dark
TervezőJohn Harper
ForgalmazóEvil Hat Productions
Kiadás dátuma2017
MűfajFantasy
Blades in the Dark weboldala

A Blades in the Dark egy asztali szerepjáték John Harpertől, amely Doskvol kitalált városában játszódik. A viktoriánus London és a gótikus fikció ihlette. A játékot 2015-ben a Kickstarteren finanszírozták, és 2017 elején tették közzé.

Leírás[szerkesztés]

A Blades in the Dark alapbeállítása, a Doskvol, nagyjából a 19. századi technológiai szint urban fantasy-val kombinálva. Egy iparosodott világ az örökös éjszaka alatt. Egy ismeretlen katasztrófa a napot eltüntette, és a halottak kísérteteit áthozta az élők világába. A játékosok egy bűnszervezet tagjainak szerepét töltik be, mint például tolvajok, csempészek vagy egyes tiltott áruk kereskedői, és pénz, terület és hírhedtség megszerzésével törnek felfelé a bûnözõ alvilágban.[1][2][3]

Mechanikák[szerkesztés]

A játékos karaktereket széles archetípusok közül választják ki, mindegyiknek saját játékkönyve van. Minden archetípusnak saját listája van azokról az akciókról, amik tapasztalati pontot adnak, ezzel segítve a karakter fejlődését. Például a gépész/alkimista karakter, a Leech a kihívások technikai tudással való megoldásáért, míg a harcos Cutter archetípus erőszak, vagy fenyegetések alkalmazásáért kap plusz tapasztalati pontokat.

A játékosok egy közös legénység vagy bűnszervezet köré tömörülnek, saját karakterlappal. A legénység saját maga is fejlődik, a játékosok sikeres bűnözése, és az alvilágban való befolyás szerzése szerint. A legénység területet szerezhet, szintet léphet és különleges képességekre tehet szert. Ahogyan a játékos karaktereknek megvannak a kiváltó okai az előrelépéshez a karaktertípusuk szerinti játék alapján, a stáb is bátorítja a játékot az általuk közös bűnszervezet narratív archetípusának megfelelő stílusban.

Az alap mechanika a játékosok különböző akcióin alapulnak. Egy konfliktus megoldásakor a játékos annyi hatoldalú dobókockával dob, ahány a karakterének a helyzethez leginkább passzoló akciójának a szintje. Minden esetben a legnagyobb dobott érték határozza meg az akció sikerességét. Más játékokkal ellentétben a játékmester és a játékosok szerepei explicit módon vannak felosztva. Abban, hogy melyik akciót használja egy adott dobáshoz, a játékosé az utolsó szó. A játékmester feladata az adott helyzet felmérése domináns és elkeseredett közötti skálán. Az erősebb pozícióval a balsiker negatív mellékhatásai kisebbek.

A játék kihagyja a harci szimuláció aprólékos részleteit, ehelyett erősen játékos-szemléletű megközelítést alkalmaz. A sérülések általában a játékosokat a tetteik következményeként éri, és kevés hely jut a nem játékos karakterek mechanikus kezdeményezésére. Emiatt a játékmesternek nagyon ritkán kell kockákkal dobnia. A harc vagy bármely más feladat között nincs szigorú mechanikus különbségtétel. A rendszer összetettségét az akció kiválasztása, a helyzet felmérése, és az egyéb segítő vagy hátráltató körülmények - például a fegyverek vagy eszközök minősége - adják.

Más szerepjátékokhoz hasonlóan a karakterek tapasztalati pontok gyűjtésével fejlődnek. Ezek növelhetik az egyes akciók szintjeit, vagy teljesen új képességeket is adhatnak a karakternek. A játékban nincsenek életerő pontok, vagy bármilyen hasonló szám formula a sérülések ábrázolására, így a hagyományosabb szerepjátékokhoz képest a fejlődés horizontális - egy magasabb és alacsonyabb szintű karakter a képességeik számában különbözik, de azok erejében nem. Emellett a sérülékenységük sem nő az előrehaladással.

A stressz mechanika által tudnak a játékos karakterek ellenállni az őket érő kihívásoknak. A játékosok választhatják, hogy extra stresszért javítják a karakterük esélyeit kockadobáskor. Ez azonban limitált, a túl sok stressz egy traumához vezet, amiből ha hármat kap egy karakter, akkor végleg kikerül a játékhoz. A stressz csökkenthető a bűncselekmények közötti pihenési idő alatt a karakter rögeszméjének kiélésével. Ezek a megszállott vallásosságtól a kábítószerekig terjednek.[4][5]

Publikáció[szerkesztés]

A közösségi finanszírozási kampány 2015. március 9-én kezdődött, 7500 dolláros céllal. A projektet egy napon belül teljesen finanszírozták. A kampány egy hónapos időszaka alatt további huszonhárom extra célt sikerült teljesíteni, amelyek további karakter archetípusokból, kampány forrásokból és a rendszerből épített, más világokba áthelyezett, teljesen új játékokból állt.[6] Amikor a kampány április 9-én véget ért, összesen 179 280 dollárt gyűjtött össze 3925 támogatótól.[7]

A digitális változat korai hozzáférésű értékesítése 2016 elején indult, a végleges verzió pedig 2017. január 30-án jelent meg[7]

Forged in the Dark[szerkesztés]

A Creative Commons licenccel rendelkező rendszer referenciadokumentuma 2017 decemberében jelent meg, és lehetővé teszi az emberek számára a „Forged in the Dark” játékrendszer használatát más játékokhoz.[8]Az Evil Hat Productions számos Forged in the Dark játékot adott ki, köztük a Band of Blades (John LeBoeuf-Little), a Scum and Villainy (John LeBoeuf-Little) és a Girl by Moonlight (Andrew Gillis).[9] 2023 áprilisáig ay itch.io több mint 300 „Forged in the Dark” címkével ellátott terméket sorol fel, köztük a Beam Saber (Austin Ramsay), CBR+PNK (Emanoel Melo), Bloodstone (Matteo Sciutteri), Songs For The Dusk ( Kavita Poduri), és a Mutants in the Night (Orion D. Black).[10]

Televíziós adaptáció[szerkesztés]

2021-ben bejelentették, hogy az Egyesült Királyságbeli Warp Films produkciós cég fejlesztési szerződést írt alá John Harperrel a Blades in the Dark alapján készült televíziós sorozat elkészítésére.[11][12] A Warp Films korábban elkészítette a Ez itt Anglia sorozatot és a Mindenki Jamie-ről beszél filmadaptációt is.

Fogadtatás[szerkesztés]

  • Az év Golden Geek RPG 2015-ös nyertese[13]
  • Az év indie RPG 2016-os díja[14]
  • Az év legjobb játékának és termékének járó 2018-as ENNIE-díj jelöltje[15]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Greetings, Scoundrel | Blades in the Dark RPG. bladesinthedark.com. (Hozzáférés: 2023. február 19.)
  2. Rackham: 5 Alternate Settings for Blades in the Dark (angol nyelven). CBR, 2022. június 29. (Hozzáférés: 2023. február 19.)
  3. King: If role-playing teaches improvisation, then Blades in the Dark is a master class (amerikai angol nyelven). Polygon, 2021. május 27. (Hozzáférés: 2023. február 19.)
  4. The Basics | Blades in the Dark RPG. bladesinthedark.com. (Hozzáférés: 2023. február 19.)
  5. The Core System | Blades in the Dark RPG. bladesinthedark.com. (Hozzáférés: 2023. február 19.)
  6. Blades in the Dark. Kickstarter
  7. a b Blades in the Dark Updates. Kickstarter. (Hozzáférés: 2023. október 12.) Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke, „auto” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal
  8. Licensing | Blades in the Dark RPG (angol nyelven). bladesinthedark.com. (Hozzáférés: 2018. augusztus 1.)
  9. Forged in the Dark | Blades in the Dark RPG. bladesinthedark.com. (Hozzáférés: 2023. április 21.)
  10. Top rated physical games tagged Forged in the Dark (angol nyelven). itch.io. (Hozzáférés: 2023. április 21.)
  11. Tabbara2021-08-27T09:00:00+01:00: UK’s Warp Films and Anton team for international development partnership (angol nyelven). Screen. (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  12. Blades in the Dark RPG is being adapted into a television series (angol nyelven). Dicebreaker, 2021. szeptember 1. (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  13. 2015 Golden Geek RPG of the Year Winner | RPG Honor | RPGGeek. rpggeek.com
  14. Indie RPG Awards. www.indie-rpg-awards.com
  15. 2018 Nominees and Winners – ENNIE Awards (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. április 24.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Blades in the Dark című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]