Battlefield (sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Battlefield 4 szócikkből átirányítva)
Battlefield
Battlefield 2 logo.jpg
A Battlefield sorozat logója
Műfaj First-person shooter
Third-person shooter
Fejlesztő EA Digital Illusions CE
Kiadó Electronic Arts
Platformok Microsoft Windows, Mac OS, Xbox, Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, iOS
Első játék Battlefield 1942
2002
Legutóbbi játék Battlefield 4
2013

A Battlefield egy videojáték-sorozat melynek első része, a 2002 szeptemberében megjelent Battlefield 1942. (2004 júniusában érkezett a Mac OS X változat.) A sorozat összes tagját a svéd EA Digital Illusions CE fejlesztette és az Electronic Arts adta ki. A Battlefield játékok főbb ismérvei a hatalmas pályák és a csapatmunkára és járműves harcra épülő first-person shooter játékmenet. A PC-re megjelenő részeknél leginkább a többjátékos mód kerül előtérbe. A legutóbb megjelent Battlefield 3 című epizódból egy hét leforgása alatt 5 millió példánynál is több fogyott (ebbe beletartozik a 3 milliós előrendelői tábor), így a sorozat részeiből összesen már több mint 50 millió kelt el.[1] 2013 ősszén jelent meg a sorozat legújabb tagja, a Battlefield 4.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat első része, a Battlefield 1942 2002 szeptemberében jelent meg, mely a Refractor Engine 1-t használta (A motor első verziója dolgozott a svéd Refraction Games korábbi, Codename Eagle című játékában, a fejlesztőket pedig felvásárolta a DICE.), illetve az azóta a Battlefield játékok névjegyének számító Conquest játékmód is az első résszel debütált. Később a The Road to Rome és a Secret Weapons of WWII című kiegészítő lemezek jelentek meg a játékhoz, majd az addig megjelent részeket tartalmazó, Battlefield 1942: World War II Anthology kiadás került forgalomba. Ma már a Battlefield 1942 ingyen letölthető az Originről.

2004. március 19-én jelent meg Európában a Battlefield Vietnam, mely a második világháború után a vietnami háború időszakába kalauzolta el a játékost. A Vietnam több játékmenetbeli újítást hozott, illetve az előző részben megismert Refractor engine módosított változatát használta.

A Vietnam mellékágat követően 2005 júniusában érkezett a folytatás, a Battlefield 2, ami a modern hadszíntéren történő csatákra fókuszál, amiben az Egyesült Államok, Kína és egy fiktív frakció, a Middle Eastern Coalition (MEC) erői küzdenek meg egymással. Bár a játék számos hibát tartalmazott megjelenéskor, az érkező patchek jórészt javították a felmerülő problémákat. A Battlefield 2 mindezek ellenére jelentős anyagi és kritikai sikereket is elkönyvelhetett, 2006 júliusáig 2,25 millió példánynál is több kelt el a játékból, míg a Metacritic oldalán 55 értékelés alapján 91 pontos átlaggal rendelkezik. [2][3]A játékhoz egy kiegészítő lemez (Special Forces) és két kisebb letölthető tartalom (Booster pack: Euro Forces és Armored Fury, az utolsó, 1.5 verziószámot viselő javítással ingyenesen elérhetővé váltak.) jelent meg. Készült egy konzolos változat is, ami még ebben az évben megjelent PlayStation 2 és Xbox platformokra, komolyabb hangsúlyt fektetve az egyjátékos módra, míg a többjátékos lehetőségek korlátozódtak.

2006 októberében jelent meg a Battlefield 2142, és ahogy a címből sejthető, a 22. században játszódik. Beköszöntött egy újabb jégkorszak és az Európai Unió, illetve a Pan Asian Coalition (PAC) hadereje harcol egymással az egyenlítő közeli területek megszerzéséért. Külsőleg nem sokban tér el a az előző résztől (grafikai motorja is egy módosított változata a Battlefield 2-ben használtnak), megjelent viszont egy új játékmód, a "Titan", amiben az azonos nevű óriási anyahajók játszanak központi szerepet. A játékos célja a terepen található rakétarendszerek elfoglalása lesz, ami bizonyos időközönként tüzel az ellenfél anyahajójára és elpusztítja a védőpajzsát, így pedig lehetőség nyílik behatolni és megsemmisíteni a reaktormagot. (A győzelemhez ez nem feltétlen szükséges, a továbbra is irányítás alatt tartott rakétasilók is elpusztíthatják a Titánt.) Egy másik újdonság volt a játékban elhelyezett reklámok és hirdetések megjelenése. [4] Alapjában véve jó kritikai fogadtatásban részesült, ám a 80 pontos átlagértékével elmarad elődjétől. [5] A Battlefield 2-höz hasonlóan a játékhoz is érkezett letölthető tartalom, a Northern Strike új pályákat, járműveket és Assault Lines néven egy módosított Conquest játékmódot tartalmazott.

A Battlefield: Bad Company az egyik olyan rész a Modern Combat és a Battlefield 1943 mellett, mely csak és kizárólag konzolokon volt elérhető. A játék története a közeli jövőben játszódik, ahol egy konfliktus bontakozik ki Oroszország és az Egyesült Államok között. A játékos a bevetések során Preston Marlowet irányíthatja, aki kihágása miatti büntetését elkerülve a B szakaszhoz csatlakozik. (Bad Company becenéven emlegetik) A játék a DICE saját fejlesztésű Frostbite motorját használja, ami a többi grafikus motorhoz képest leginkább a rombolás terén enged nagyobb szabadságot a játékos számára.

2009-ben júniusában, több halasztást követően jelent meg az alapvetően ingyenes, de mikrotranzakciós rendszert alkalmazó Battlefield Heroes, mely nem csak rajzfilmszerű grafikájával, de a játékmenetével is eltér a sorozat többi részétől. (Az FPS nézetből TPS-re váltott, a karaktereknek pedig speciális képességek oldhatóak fel, mint például a lángoló töltények.) Egy hónappal később az Battlefield 1943 jelent meg az Xbox Live Arcade és a PlayStation Network rendszerében, az állítólag készülő PC-s változat fejlesztését pedig leállították - pedig "PC optimalizált" funkciókat ígértek bele.[6]

2010 márciusában jelent meg a közvetlen folytatás Battlefield: Bad Company játékhoz. A történet szerint a B szakasznak ezúttal egy EMP fegyvert kell kézre kerítenie (Black Weapon vagy scalar weapon néven említik), amit még a japánok fejlesztettek ki 1944-ben, ám a cselekmény kezdetéig homályba vész a története. Az elődjéhez képest leginkább a többjátékos rész bővült, a megjelenítés alapja pedig a Frostbite 1.5-ös verziója volt, ami új effekteket hozott és a rombolhatóságért felelős rész is tovább fejlődött. A konzolos változatokhoz VIP kódok jártak, ami a későbbiekben megjelenő pályákat tette ingyenes elérhetővé, míg a PC-s játékosok alapból megkapták ezeket a pályacsomagokat. (Összesen 7 VIP Map Pack jelent meg.) Egy VIP kódot csak egyszer lehetett felhasználni, így aki használtan jutott a játékhoz annak utólag kellett ilyet vásárolnia. A Battlefield: Bad Company 2 játékhoz egy letölthető tartalom érkezett, a Vietnam, ami 4 pályát, korhű fegyvereket és járműveket ad a játék többjátékos módjához.

2010. november 5-én jelentették be, hogy a svéd EASY Studios és a DICE egy újabb ingyenes játékon dolgoznak, ami a Battlefield Play4Free elnevezést kapta. A játék mikrotranzakciós rendszere a hasonlít a Heroesban látottra; a Heroes azonban az alkalmi játékosok számára készült, a Play4Free komolyabb rétegeket szólít meg. A játék a Battlefield 2 és a Battlefield: Bad Company 2 sajátos keveréke: Előbbiből származik a grafikai motor, a pályák, és a járművek egy része, utóbbiból pedig a kasztok, a fegyverek és a játékosok számának 32-re való korlátozása. A játék nyílt bétatesztje 2011. április 4-én kezdődött.

A Battlefield 3 bejelentésére 2009-ben került sor, egy évvel később pedig megerősítették, hogy a 2010-ben megjelenő Medal of Honor Limited Edition kiadását megvásárlók korábban juthatnak be a bétatesztbe.[7][8] A nyilvános bétateszt szeptember 29-én vette kezdetét és a játékosoknak két hét állt a rendelkezésére, hogy kipróbálják a játék többjátékos módját. A Battlefield 3 megjelenésével a Bad Company sorozat előttről ismerős elemek is visszatérnek, mint például a sugárhajtású vadászrepülőgépek, a 64 játékosra szabott pályák (Konzolokon ez a szám maximum 24 lehet.) vagy a fekvés lehetősége. A játék PC-s változata Magyarországon hivatalosan 2011. október 28-tól elérhető, használatához az Electronic Arts Origin nevezetű kliensprogramja szükséges, illetve a játék böngészőből indítható el a Battlelog nevű funkció segítségével.

2012-ben bejelentették a Battlefield 4 érkezését, 2013 márciusban pedig megjelentek róla első videók. A játék a Frosbite motor 3.0-ás verziójával fut. A Medal of Honor: Warfighter Limited Edition előrendelői és a Battlefield III Premium-al rendelkezők - akárcsak a Battlefield 3 esetében a Medal of Honor vásárlói - hamarabb juthatnak be a bétatesztbe, ami 2013 októberében zajlott le, maga a játék pedig november 1-én vált elérhetővé Európában. A Battlefield 4 az elődhöz hasonló DLC rendszert - beleértve a Premiumot is - tartalmazza, plusz még a mikro-tranzakciós rendszert is. Ez előreláthatólag 5 DLC-t jelent: ezek pályákat, fegyvereket, járműveket, megoldandó feladatokat (amikért dögcédula, fegyverek járnak - a fegyverek megszerzése ugyanis feladatok teljesítéséhez kötött) tartalmaznak, a Premium pedig magába foglalja ezeket a DLC-ket. A Battlefield 3 Back To Karkand nevű DLC-je a Battlefield 2 négy legnépszerűbb pályájának felújítását tartalmazta, a Battlefield 4 Second Assault nevű DLC pedig a Battlefield 3 legkedveltebb pályáinak felújított változatát fogja tartalmazni.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Battlefield sorozatba tartozó játékokban általában a hangsúly a sok játékost felvonultató online küzdelmekre, a számos irányítható járműre és a csapatmunkát előtérbe helyező, gyalogos harcokra helyeződött, valamint a Battlefield 2 óta használt szakaszrendszer (squad) is kiemelt jelentőséget kapott. Szintén a 2-höz kötődik az online statisztikák vezetése a játékosokról, szintlépesekkel, feloldható fegyverekkel illetve a különböző módokon megszerezhető medálokkal, kitűzőkkel, szalagokkal.

A Battlefield játékokra jellemző másik fontos tulajdonság, hogy több kaszt közül lehet választani, amik mind eltérő fegyverekkel és felszereléssel bírnak, így ez alapján változik a harcban betöltött szerepük. A késelés a közelharcok során gyakori momentuma a játéknak, a Battlefield 2142 óta pedig az ellenséges játékos egyedi dögcéduláját is meg lehet így szerezni.

A sorozat tagjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Játék címe Platformok Megjegyzések Kiadás éve
Battlefield 1942 Microsoft Windows, Mac OS X Digitálisan elérhető, ingyenes 2002
Battlefield 1942: The Road to Rome Microsoft Windows Kiegészítő lemez 2003
Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII Microsoft Windows, Mac OS X Kiegészítő lemez 2003
Battlefield Vietnam Microsoft Windows 2004
Battlefield 2 Microsoft Windows 2005
Battlefield 2: Special Forces Microsoft Windows Kiegészítő lemez 2005
Battlefield 2: Modern Combat PlayStation 2, Xbox, Xbox 360 2005
Battlefield 2: Euro Force Microsoft Windows Letölthető tartalom 2006
Battlefield 2: Armored Fury Microsoft Windows Letölthető tartalom 2006
Battlefield 2142 Microsoft Windows, Mac OS X 2006
Battlefield 2142: Northern Strike Microsoft Windows, Mac OS X Letölthető tartalom 2007
Battlefield: Bad Company PlayStation 3, Xbox 360 2008
Battlefield Heroes Microsoft Windows Digitálisan elérhető, ingyenes 2009
Battlefield 1943 PlayStation 3, Xbox 360 Digitálisan érhető el 2009
Battlefield: Bad Company 2 Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, iOS 2010
Battlefield: Bad Company 2: Vietnam Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2010
Battlefield Online Microsoft Windows Digitálisan elérhető Koreában, ingyenes 2010
Battlefield Play4Free Microsoft Windows Digitálisan elérhető, ingyenes 2011
Battlefield 3 Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, iOS 2011
Battlefield 3: Back to Karkand Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2011
Battlefield 3: Close Quarters Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2012
Battlefield 3: Armored Kill Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2012
Battlefield 3: Aftermath Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2012
Battlefield 3: End Game Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2013
Battlefield 4 Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 2013
Battlefield 4: China Rising Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2013 decembere
Battlefield 4: Second Assault Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2014
Battlefield 4: Naval Strike Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2014 tavasza
Battlefield 4: Dragon's Teeth Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2014 nyara
Battlefield 4: Final Stand Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2014 nyara

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Tanaka, Toshiro: A Battlefield 3 eladásai az első héten meghaladták az 5 millió példányt. bf3blog.com, 2011. október 31. (Hozzáférés: 2011. november 1.)
  2. A Digital Illusions beszámolója a 2006 januárjától júniusig tartó időszakról. [2006. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  3. Battlefield 2 értékelések. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  4. Klepek, Patrick: A Battlefield 2142 hirdetési rendszere. 1UP.com, 2006. október 19. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  5. Battlefield 2142 értékelések. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  6. Battlefield 1943: A PC-s változat törölve. IGN, 2011. február 3. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  7. Patrick Klepek: Electronic Arts megerősíti a Battlefield 3 fejlesztését. G4TV, 2009. június 10. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  8. Reilly, Jim: A kiadó megerősítette: fejlesztés alatt áll a Battlefield 3. IGN, 2009. június 10. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]