Babamasszázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A babamasszázs technikájának létrehozása Vimala Schneider McClure-nek köszönhető, aki 1978 végén bemutatta első könyvét Csecsemőmasszázs: Kézikönyv szerető szülők számára címmel.[1] McClure részletesen kidolgozta a babamasszázs fogásait, amely az International Association of Infant Massage (IAIM – Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület) alaptantervévé vált.

Babamasszázs a világban és hazánkban[szerkesztés]

Manapság a babamasszázst a világ 96 országában oktatják. Ez azt jelenti, hogy több mint ezer okleveles csecsemőmasszázs-oktató és hatvan nemzetközi tréner dolgozik azon, hogy a gyermek-szülő kapcsolatok kialakításában is segítséget nyújtó babamasszázs tanfolyam a legtöbb családhoz eljusson. Magyarországon az IAIM tagszervezeteként a Magyar Gyermekmasszázs Egyesület (MAGYE) foglalkozik az oktatók képzésével, fejlesztésével. Az egyesület 2004-ben alakult, de már 1998-tól az IAIM tagországaként működött.[2]

A babamasszázs jótékony hatásai[szerkesztés]

A babamasszázs hatását a masszírozott gyermek és a nevelésében részt vevő masszázst végző esetében is vizsgálni lehet. Tévhit, hogy a babamasszázs kizárólag a masszírozott csecsemő esetében fejti ki jótékony hatását. Az újszülött kortól (várandós korban megtanult masszázs esetén) végzett masszázsfogások a gyermek valamennyi szervrendszerére pozitív hatást fejtenek ki.

Ilyen például:

  • az emésztőrendszer esetében megszüntethető, illetve megelőzhető a kólika (csecsemő-hasfájás),
  • a masszázs erősíti a gyermek immunrendszerét,
  • nyugodtabb, pihentetőbb alvást eredményezhet,
  • az egészséges mozgásfejlődés biztosítása.[3]

A babamasszázs technikájával harmonikusabb családi élet alakulhat ki, amivel csökkenthető a családon belüli erőszak kialakulásának esélye. A bőr-bőr érintkezés nem utolsó sorban megemeli a boldogság hormonszintjét a szervezetben, ami tovább erősíti a kötődés kialakulásának pozitív hangulatát.[4]

Élettani mechanizmusok[szerkesztés]

A babamasszázs hasonló mechanizmusokat indít be a baba és a masszázst végző szülő szervezetében, mint a szoptatás. Növeli a boldogsághormon termelődését, ezáltal minimálisra redukálja a stresszhormonok szintjét. Biztosítja az intim közelséget és a bőr-bőr kontaktust, akárcsak az anyatejes táplálás.[3] A testi kontaktus minden szempontból segíti a kötődés kialakulását. Az irodalmi forrásokban és az oktatók anyagaiban is szeretetteljes érintésként aposztrofálják az effajta bőr-bőr tapintást.

Tanfolyamok[szerkesztés]

Magyarországon szülő, nagyszülő vagy az újszülött nevelésében aktívan résztvevő az IAIM alaptanterve szerint a MAGYE által szervezett tanfolyamon részt vett és sikeres vizsgát tett okleveles csecsemőmasszázs-oktatótól tanulhatja meg a babamasszázs fogásait. A tanfolyam négy alkalomból áll. Az interneten elérhető oktatók lehetőségeihez, valamint a tanfolyamon részt vevők igényei szerint lehet egyéni vagy csoportos. A tanfolyamokon általában oktatóbaba is rendelkezésre áll a várandós kismamák elősegítése érdekében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. AN INSPIRING WOMAN - IAIM (amerikai angol nyelven), 2021. július 8. (Hozzáférés: 2023. augusztus 18.)
  2. Az egyesületről. magye.hu. (Hozzáférés: 2023. augusztus 18.)
  3. a b A Babamasszázs eredete (magyar nyelven). BLBSBaby Babamasszázs tanfolyam, 2023. augusztus 17. (Hozzáférés: 2023. augusztus 18.)
  4. Négy terület, ahol a babamasszázs kifejti jótékony hatását (magyar nyelven). BLBSBaby Babamasszázs tanfolyam, 2023. augusztus 25. (Hozzáférés: 2023. augusztus 29.)