Az örökség (regényciklus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az örökség egy fantasy regényciklus, mely négy összefüggő könyvből áll. A szerzője Christopher Paolini, egy fiatal amerikai író, aki 15 évesen kezdett bele a sorozat első részébe, az Eragonba.

A sorozat egy fiatal fiú, Eragon felnőtté válását és a szabadságért való küzdelmét mutatja be. Maga a történet egy Alagaësia nevű kitalált helyen játszódik, ahol egy zsarnok király, Galbatorix uralkodik. Eragon és sárkánya, Saphira egy titokzatos öregember segítségével próbál eljutni a lázadó vardenekhez, hogy velük és a tündékkel próbálják meg felvenni a harcot Galbatorixszal és félelmetes szövetségeseivel.

A kötetek magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában jelentek meg.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 15 éves fiú, Eragon, Garrow nagybátyjával és unokatestvérével, Rorannal él egy kis falu, Carvahall határában. Miközben a Gerinc erdejében vadászik (Alagaësia nyugati részén végigvonuló hegységek óriási láncolata, amelyről misztikus legendák keringenek), Eragon legnagyobb meglepetésére egy fényes kék színű kő jelenik meg előtte. Megpróbálja eladni vagy elcserélni a követ, sikertelenül, ezért hazaviszi. Ezután szemtanúja lesz annak, amint kikel egy sárkányfióka a „kőből”, amiről kiderül, valójában egy sárkánytojás. Kérdezősködik Bromtól, a falu öreg mesemondójától a sárkányokról és a sárkánylovasokról. Beszélgetésük után Eragon a sárkányt Saphirának nevezi el. Titokban neveli a sárkányt, mígnem Galbatorix király két ra’zac szolgája Carvahallba érkezik a tojás után kutatva. Mikor Saphira megtudja, kik keresik őket, fejvesztve menekül, Eragonnal a hátán. De Eragon nagybátyját halálosan megsebzik, és felforgatják a házat, valamint a farmot. Nagybátyja halála után Eragonnak már nincs miért Carvahallban maradnia, így a ra’zac-ok után ered, hogy megbosszulja Garrow bácsi halálát. Vele tart Brom is, hogy segítse útja során.

Eragon Sárkánylovas lesz az őt és Saphirát összekötő láthatatlan köteléken keresztül. Az út során Eragon megtanulja a vívást, a mágiát, az ősnyelvet és a Sárkánylovasok történelmét. Sok várost érintenek, köztük a Birodalom nagyobb városait. Yazuacban megtámadják őket az urgalok. Eragon mágiát használ, ami majdnem megöli. Végül, miután beszivárogtak a teirmi toronyba, és információkat kerestek, Eragon, Brom és Jeod (Brom régi barátja) összetűzésbe keverednek a ra’zacokkal a dras-leonai katedrálisnál. Ott a ra’zacok csapdába ejtik Eragont, Saphirát és Bromot. Egy különös idegen, Murtagh megmenti őket, de Brom halálos sebet kap és nem sokkal ezután meghal, de elmondja, hogy valaha ő is Sárkánylovas volt, és sárkányának neve Saphira volt. Saphira tudta ezt, de nem mondta meg Eragonnak, mert Brom megkérte rá. Bromot eltemeti Eragon egy kősírba, amit Saphira gyémánttá változtat.

Murtagh lesz Eragon új útitársa. Murtagh viszont nem szívesen megy a vardenekhez, ahhoz a csoporthoz, akik a Galbatorix király elleni fellázadó csoport. Útközben Eragon egy gyönyörű tündéről álmodik, akit valahol börtöncellába zártak. Amikor Gil’ead közelében járnak, Eragont elfogják, elkábítják és ugyanabba a cellába zárják, mint a tündét. A menekülés közben Murtagh és Saphira magukkal hozzák a tündét is. Eragon és Murtagh megküzd Durzával, az Árnnyal, akit gonosz szellemek szálltak meg. Murtagh eltalálja nyilával a vállát, majd a homlokát és Durza köddé lesz…

A menekülés után Eragon, Saphira és Murtagh átvágnak a Hadarac sivatagon, hogy elérjék a Beor-hegységet, a tündét cipelve. Mikor a tünde egy hétig nem kel fel, Eragon benéz az elméjébe, és megtudja a nevét: Arya. Arya elmondja, hogy megmérgezték, ezért egy varázslattal kómába ejtette magát, hogy lassítsa a mérget, de minél előbb el kell jutniuk a vardenekhez, majd elméjüket összekapcsolva megmutatja, hogyan juthatnak el hozzájuk.

A csapatot a kullok, az urgalok elit serege üldözi, amíg el nem jutnak a vardenek erdeibe, hogy el tudjanak bújni a hegység mélyeibe. Eragon megtudja, hogy Murtagh Morzan fia, az első Esküszegőé. Mikor elérnek a vardenekhez, az Ikrek (két kopasz, rút varázsló) átvizsgálja Eragon elméjét, ám ezt Murtagh saját magánál nem hagyja, ezért bezárják. Aryának beadják a Tunivor Nektárját, az egyetlen ellenszert, ami megmentheti. Eközben megtudja, hogy egyezmény jött létre a törpék, a vardenek és a tündék között. Azt is, hogy Arya véletlenül küldte Eragonhoz a tojást, Bromhoz szerette volna, de nem volt annyi ereje; Murtagh nem ölte meg Durzát, mert egy Árnyat csak akkor lehet megölni, ha szíven döfik.

Amikor a csata elkezdődik, a vardenek és a törpék még épphogy vissza tudják verni a hatalmas urgal hadsereget. A csata végén Eragon csapdába csalva küzdd meg Durzával, Saphira és Arya segítsége nélkül. Durza végighúzza kardját Eragon hátán. Saphira és Arya áttörik az Isidar Mithrimet, így Durza mással lesz elfoglalva, Eragon pedig keresztüldöfi a szívét. A szellemek elhagyják Durza testét, és Eragon végignézi az Árny gyermekkori emlékeit. Az emlékek már majdnem elpusztítják, amikor Togira Ikonoka megmenti, és megkéri, menjen el hozzá, Ellesmérába, hogy folytathassa a kiképzést, melyet még Brom kezdett el. Eragon elhatározza, hogy befejezi kiképzését Ellesmérában, a Du Weldenvarden szívében. Az Eragon hátán éktelenkedő sebet egyelőre nem tudják meggyógyítani, és így kevés esélye van arra, hogy valaha is megküzdjön Galbatorixszal. Az urgalokat legyőzték, mivel Durzának a rájuk küldött varázsa megtört, így azok visszavonultak.

A történet Adzsihád halálával kezdődik, az Ikrek és Murtagh eltűnésével, akiket az urgalok dobnak le egy mély árokba. Nasuadát nevezik ki Adzsihád posztjára, akinek Eragon hűséget ígér. Saphira azt ígéri a törpéknek, hogy megjavítja az Isidar Mithrimet.

Eközben Carvahallban Rorant elfogni jöttek a ra’zacok. Néhány nagyobb támadás után elrabolják Katrinát, Roran menyasszonyát, majd a carvahalliak úgy döntenek, hogy elindulnak Surdába, hogy a vardenek oldalán harcoljanak. Roran megkapja a Vastörő nevet.

Ugyanebben az időben Eragon eldönti, hogy elmegy a Du Weldenwardenbe és befejezi kiképzését. Mielőtt elindulna, Hrothgar király megkéri, csatlakozzon a klánjába, ezt Eragon el is fogadja. Az úton Du Weldenwardenbe kisebb összetűzésbe kerül az Anhuin könnyei klánnal, mert Hrothgar klánjához csatlakozott. Néhány kaland után találkozik Islanzadíval, az elfek királynőjével, és megtudja, hogy Arya a királynő leánya. Eragon megismerkedik az utolsó sárkánylovassal, Oromissal, vagy más néven a Gyászoló Bölccsel, aki az első könyv végén mentette meg Eragont. Nem is olyan sokára, Eragon és Saphira sokkal erősebbek lettek, de a Zar’Roc-tól okozott seb sokkal jobban fáj. Egy tradicionális tünde ünnepen, az Agaetí Blödhren (Véreskü Ünnepe) jeles szertartásán minden sebe eltűnik, megkapja a tündék képességét (fürgeség, halhatatlanság stb.), és kezd hasonlítani egy tündére. Fél ember, fél tünde lesz.

Eközben Nasuada találkozik azzal a kisgyermekkel, akit Eragon megáldott, ám valamit rosszul képzett Eragon az Ősnyelvben és a gyermek is meg lett pecsételve gedwëy ignasia-val (ragyogó tenyér), ami lehetővé teszi számára, hogy egy-két órára a jövőbe lásson, és ezzel a képességével menti meg a vardenek vezetőjét egy bérgyilkos elől.

Roran Teirmben találkozik Jeoddal, aki segítségével elkötnek egy hajót (Sárkányszárny). Eragon is Surdába igyekszik Saphira hátán, mert háború lesz az Égő Mezőkön. Roran megtudja Jeodtól, hogy Eragon sárkánylovas és hova ment el ily sietősen Eragon.

Eragon, a varden hadsereg és a surdai hadsereg készül a csatára Galbatorix katonái ellen, majd a vardenekhez csatlakoznak az urgalok, hiszen Durza meghalt, Galbatorix meg nem tudja őket kordában tartani. Angela, a varázsfőzetek mestere belopakodik az ellenség térfelére és beleönti keverékét az ételükbe, amitől pár százan meghalnak, és ugyanennyien kábulatba esnek. Roranékat közben üldözőbe veszik a birodalmi hajók, akik a „Vadkan Szeme” örvénybe kerülnek, majd sikeresen tovább mennek. Eragon a Du Vrangr Gata (Bolyongó Ösvény) vezetője lett, ami a mágusokat segíti.

A csata elkezdődik, és Eragon kipróbálja azokat az új képességeket, amelyeket Oromistól tanult. Roran megérkezik Surdába és a csapatával együtt csatlakozik a vardenekhez. Miután keletről megérkeznek a törpék, egy ismeretlen Sárkánylovas tűnik fel, vörös sárkányon, aki megöli Hrothgart; és két nagy erejű mágus is feltűnik, az Ikrek, akiket halottnak hittek és a csata széléről a vardenek mágusait támadják. Eragon harcba keveredik a levegőben a Lovassal. Hosszú viadal után a földön folytatják harcukat. Az új lovas sokkal erősebbnek bizonyul.

Eragon felfedi az ismeretlen Lovast, aki Murtagh. Murtagh elmondja, hogy az Ikrek elárulták a vardeneket, és ők vitték el Galbatorix elé. Galbatorix egy sárkányt ajándékozott Murtaghnak, aki a Tövis nevet adta neki, és azért esküdött Murtagh Galbatorixnak, mert tudja az igazi nevét, és ezzel zsarolja, mert ha valaki tudja másnak az igazi nevét, akkor uralkodhat felette. Murtagh felfedi Galbatorix valódi tervét: nem az a célja, hogy minden Sárkánylovast megöljön, hanem az, hogy újra építse a Sárkánylovasok Rendjét, és ez csak úgy lehet, ha Saphira párosodik Tövissel, vagy azzal a hímnemű sárkánnyal, aki a másik tojásban van.

Murtagh sokkal erősebb Eragonnál és Saphiránál, és olyan varázslatokat használ, ami a normál embereket pár perc alatt megöli. Murtagh felfed még egy titkot, Murtagh és Eragon apja ugyanaz a személy, azaz Morzan, és anyjuk, Selena is ugyanaz. Murtagh egy okos csellel ellopja Morzan kardját, mert szerinte a Zar’Roc az ő öröksége. Eragon kijelenti, hogy lehet a szülője Morzan és Selena, de az apja Garrow, és Roran inkább testvére, mint Murtagh.

A győztes csata után Roran és Eragon elhatározza, hogy megmentik Katrinát és megölik a ra’zacokat.

A regényfolyam kötetei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Eragon, (az angol címe azonos, 2003), magyar kiadás: 2005.
  2. Elsőszülött, (az eredeti címe: Eldest, 2005), magyar kiadás: 2006. október 30.
  3. Brisingr, (az angol címe azonos, 2008. szeptember 20.), magyar kiadás: 2009. április 8.
  4. Örökség (eredeti címe: Inheritance, 2011. november 8.), magyar kiadás: 2012. december 1.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]