A tartalom és forma elkülönítése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CSS kód példa, ez alkotja a weboldal látvány és stílus komponenseit

A tartalom és forma elkülönítése (vagy a tartalom és stílus elkülönítése) a vonatkozások szétválasztása tervezési elvének alkalmazása a szerzői munkában a forma és tartalom tekintetében. Ezen elv alapján a látható formatervezési szempontokat (megjelenítés és stílus) elválasztjuk a közlendő anyagtól és annak szerkezetétől (tartalom).[1] Az elv magyarázatául gyakran alkalmazzák az emberi csontváz, mint strukturális elem, és az emberi szövetek mint a test megjelenését meghatározó alkotóelemek párhuzamát. Ennek az elvnek szokásos alkalmazását látjuk a webdizájn (HTML és CSS)[2] és a jelölő nyelvek esetében (lásd LaTeX).

A webes formatervezés[szerkesztés]

Ez az elv nem merev szabály, hanem az a bevált gyakorlat, hogy megjelenést és a szerkezeti felépítést külön kezeljük. Sok esetben, a projekt tervezést, és fejlesztést különböző munkatársak végzik, így ha két szempontot külön kezeljük, egyszerűbbé válik az a bevezetési szakaszban az elszámoltathatósági, valamint későbbiek során a karbantartási felelősség megállapítása; ahogy ezt egy másik elv a ne ismételd magad (Don't Repeat Yourself = DRY) elve javallja.

Használata írásokban[szerkesztés]

A LaTeX olyan dokumentum jelölő nyelv, amely elsősorban a dokumentumok tartalmára, és felépítésére összpontosít. E módszertannal elméleti írásokat és publikációkat lehet oly módon strukturálni, hogy az a szerzőtől minimális erőfeszítést kíván, s szükség esetén az anyag különböző célokra egyszerűen újraformázható.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Programozási technológiák – Jegyzet|Digital Textbook Library (hu-HU nyelven). www.tankonyvtar.hu. (Hozzáférés: 2018. október 21.)
  2. Kinézet és tartalom | StandardsMode.hu (magyar nyelven). www.standardsmode.hu. [2018. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 21.)