Állami vagyon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az állami vagyon a Magyar Állam tulajdonában álló vagyont jelenti Magyarországon. Az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás módját és szervezetét, valamint e vagyon kezelését alapvetően az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény szabályozza.

E törvény alkalmazásában állami vagyonnak minősül[szerkesztés]

a) az állami tulajdonban lévő ingó dolog, valamint a dolog módjára hasznosítható természeti erő, b) az állami tulajdonban lévő termőföldekből álló, külön törvényben szabályozott Nemzeti Földalap, c) az állami tulajdonban lévő - a b) pont hatálya alá nem tartozó - ingatlan, d) az állami tulajdonban lévő értékpapír, e) az államot megillető társasági részesedés és más vagyoni értékű jog.

Külön törvény rendelkezik az alábbiakról[szerkesztés]

a) az államadósság és az állami követelések kezelésével összefüggő szabályokról, b) az állami tulajdonú lakások értékesítéséről, bérletéről, c) a koncesszióról (az állami monopóliumok hasznosításáról), d) a Magyar Nemzeti Bank, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Rt. feletti tulajdonosi joggyakorlásról és e társaságok működéséről.

A 2007. évi CVI. törvény viszonya a nemzetközi szerződésekhez[szerkesztés]

A 2007. évi CVI. törvénynek az állami vagyon megszerzésére, elidegenítésére vagy az állami vagyonnal való más rendelkező cselekményre vonatkozó szabályait nem kell alkalmazni, ha a felsoroltakra a Magyar Állam által kötött nemzetközi szerződés eltérően rendelkezik.