Joghurt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joghurt
Alapanyagoktej
A Wikimédia Commons tartalmaz Joghurt témájú médiaállományokat.
Lactobacillus bulgaricus

A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. Színe hófehér, aromája jellegzetes. Régi magyar neve – tarhó.

Készítése[szerkesztés]

A joghurt készülhet házilag és ipari gyártással is, mindkét esetben baktériumkultúrát használnak. A joghurtkultúrával beoltott tejet 6-8 órán keresztül körülbelül 42-46 Celsius-fokos hőmérsékleten tartják, ugyanis a baktériumok eme hőmérsékleten szaporodnak a leggyorsabban. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus vesz részt.

A joghurthoz felhasznált tejet pasztörizálják, mert ez az eljárás biztosítja, hogy a tej joghurttá érlelésének az ideje alatt csak a joghurtkultúra baktériumai szaporodnak el, a tejben lévő egyéb szennyező és káros baktériumok viszont nem. Az érlelési folyamat alatt a baktériumok a tejcukor egy részét tejsavvá alakítják át, a fehérje pedig megalvad.

Hasznossága[szerkesztés]

Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát,[1] s így fontos szerepet játszik az emésztésben. Egyes népszerű nézetek szerint a tejtermékek, köztük a joghurt káros hatásúak[2][3][4] (ezek általában áltudományos, ezoterikus oldalakról származnak, ahol nélkülöznek mindenféle szakmaiságot és forrásjelöléseket), más nézetek szerint viszont alapos kutatások által igazolt állításokról van szó.[5][6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Probiotikumok: inkább a joghurt, mint a kapszula?. Origo.hu, 2010. december 21. (Hozzáférés: 2013. december 6.)
  2. A tej és a tejtermékek egészségkárosító hatásai: ez lenne a feketeleves?
  3. A tejfogyasztás: pro és kontra. [2013. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 16.)
  4. Dangers Of Milk And Dairy Products - The Facts
  5. A tej káros hatásai
  6. A leggyakoribb internetes tévhitek és a valóság a tejről, 2011. május 12. (Hozzáférés: 2013. december 6.)
  7. Végletes nézetek a tejről. Kinek van igaza?. hvg.hu, 2011. május 13. (Hozzáférés: 2013. december 6.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]