Zsigmondy-tétel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A matematika, azon belül a számelmélet területén a Karl Zsigmondyról vagy Zsigmondy Károlyról elnevezett Zsigmondy-tétel azt állítja, hogy ha a > b > 0 relatív prím egész számok, akkor bármely n ≥ 1 számhoz tartozik olyan p prímszám (itt: primitív prímosztó), ami osztója az anbn számnak, de nem osztója az akbk-nek egyetlen pozitív egész k < n értékre sem, a következő kivételektől eltekintve:

  • n = 1, ab = 1; ekkor anbn = 1, aminek nincsenek prímosztói.
  • n = 2, a + b kettőhatvány; ilyenkor bármilyen páratlan prímtényező, ami szerepel a² - b² = (a + b)(a1 - b1)-ben szükségképpen az a1 - b1-ben szerepel, ami szintén páros
  • n = 6, a = 2, b = 1; ebben az esetben a6b6 = 63 = 3²7 = (a2b2)2(a3b3)

Ez az eredmény Bang tételének általánosítása, amely szerint ha n > 1 és n nem egyenlő 6-tal, akkor 2n − 1 rendelkezik olyan prímosztóval, amely nem osztója 2k − 1-nek egyetlen k < n számra sem.

Hasonlóan, an + bn-nek legalább egy primitív prímosztója van az 23 + 13 = 9 eset kivételével.

Zsigmondy tétele gyakran jól jön, különösen a csoportelméletben, ahol annak bizonyítására használják, hogy különböző csoportoknak eltér a rendjük, kivéve amikor ismert róluk, hogy megegyezik.

Története[szerkesztés]

A tételt Zsigmondy ismerte fel, mialatt Bécsben tartózkodott 1894 és 1925 között.

Általánosításai[szerkesztés]

Legyen pozitív egész számokból álló sorozat. A sorozathoz tartozó Zsigmondy-halmaz a következő:

tehát azon indexek halmaza, melyekre bármely -t osztó prímszám valamely -nek is osztója, ahol . A Zsigmondy-tételből tehát következik, hogy , a Carmichael-tétel szerint a Fibonacci-sorozat Zsigmondy-halmaza , míg a Pell-sorozaté . 2001-ben Bilu, Hanrot és Voutier[1] bebizonyították, hogy általánosságban, ha egy Lucas-sorozat vagy Lehmer-sorozat, akkor . A Lucas- és Lehmer-sorozatok az oszthatósági sorozatok speciális esetei.

Szintén ismert, hogy ha egy elliptikus oszthatósági sorozat, akkor a hozzá tartozó Zsigmondy-halmaz véges.[2] Ez az eredmény nem túl hatásos abban az értelemben, hogy a bizonyítás nem ad felső korlátot legnagyobb elemére nézve, lehetséges viszont hatásos felső korlátot adni elemszámára.[3]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Y. Bilu, G. Hanrot, P.M. Voutier, Existence of primitive divisors of Lucas and Lehmer numbers, J. Reine Angew. Math. 539 (2001), 75-122
  2. J.H. Silverman, Wieferich's criterion and the abc-conjecture, J. Number Theory 30 (1988), 226-237
  3. P. Ingram, J.H. Silverman, Uniform estimates for primitive divisors in elliptic divisibility sequences, Number theory, Analysis and Geometry, Springer-Verlag, 2010, 233-263.

További információk[szerkesztés]