Zsigmond-harang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wawel end 16th cent.jpg
Wawel
A Zsigmond-harang napjainkban

A Zsigmond-harang (lengyelül: Dzwon Zygmunta) nevét I. Öreg Zsigmondról kapta, a harang a Waweli katedrális Zsigmond-tornyában van felfüggesztve Krakkóban, Lengyelországban.

1520-ban Hans Beham készítette a lengyel hadsereg katonáinak beolvasztott fegyvereiből. Beham Nürnbergből érkezett a városba és a Wawel központjában a Florián-kapu közelében alakította ki műhelyét, a harangot is itt öntötte.

A harangot csak a legfontosabb események bekövetkezésekor szólaltatják meg, így például új pápa megválasztásánál, a háború kitörésekor vagy fegyverszünetkor, békekötéskor. Utoljára 2006-ban szólalt meg, amikor XVI. Benedek pápa Krakkóba érkezett. A harang megszólaltatásához 8-12 ember szükséges.

„A Zsigmond-harang felemelése a Waweli székesegyház tornyába Krakkóban, 1521,” Jan Matejko festménye.

A harang átmérője 2,424 méter, a tömege 10 980 kg. A harang 196 Hz-en szól, a magassága 1,99 méter, a vastagsága 7–21 cm között van, térfogata 1,2 m³, anyaga bronz (80% réz, 20% ón). A harangon olvasható készítési dátuma, „MDXX”, látható még rajta Zsigmond király arcképe, két címer (Lengyelország és Litvánia). A harang másik oldalán Szent Szaniszló ábrázolása található. Zsigmond király képe alatt az alkotó neve (HANS BEHAM VON NUREMBERG), Szent Szaniszló képe alatt pedig latin nyelven (JOHANNES BOHEMUS DES NUREMBERGENSIS) olvasható.