Zoran Petrović

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Zoran Petrović (szerbül Зоран Петровић;, 1952. április 10.) jugoszláv nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Mai lakhelye Kanada.

Zoran Petrović
Személyes adatok
Teljes név Zoran Petrović
Születési dátum 1952. április 10.
Születési hely Jugoszlávia
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
1997 I. Liga Játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
1997 FIFA-tag Játékvezető

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stílusa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alkalmazott taktikája elősegítette azt a hozzáállást, hogy a játékszabályok és azok szelleméből eredő döntések biztosítsák a játék szolgálatát. Szabályalkalmazása határozott, ítélkezése következetes, játékos párti sportember. Átfogó figyelemmel és gyors reagálókészséggel rendelkezik. Kifogástalan fizikai- és szellemi állapota biztosította, hogy a valósághoz viszonyított taktikája eredményes legyen. Fellépése erélyes, de nem erőszakos, szolgálata nem részrehajló. Szabályszerűen büntette a durvaságot, az alattomos játékot, a túlzott erő alkalmazását illetve a súlyosan sportszerűtlen magatartást. Fegyelmezési módszere alkalmazkodik a szabályi előírásokhoz, feleslegesen nem kapkodja el a lapok osztogatását.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői vizsga megszerzését követően különböző labdarúgó osztályokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett a legmagasabb labdarúgó osztály játékvezetőinek tagja.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Jugoszláv Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több nemzetek közötti válogatott- és klubmérkőzést vezetett.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mexikóban rendezték a XIII., az 1986-os labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol a torna egyik legfiatalabb játékvezető volt. Vezethette a MexikóIrak (1:0) csoportmérkőzést és eredményes tevékenységének elismeréseként az egyik nyolcaddöntőt, az NSZKMarokkó (1:0) találkozót. A FIFA elvárásának megfelelően, ha nem vezetett mérkőzést, akkor partjelzőként segítette valamelyik társát. Kettő selejtezőn és az egyik nyolcaddöntőben segítette patrbíróként az ügyeletes társát.

Olaszországban rendezték a XIV., az 1990-es labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol a SvédországCosta Rica (1:2) és az AngliaHollandia (0:0) csoportmérkőzéseket vezette. Partbíróként egy csoporttalálkozón és az egyik nyolcaddöntőben tevékenykedett.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 4 + 5 (partbíró)

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 53, legjobb bírójának rangsorolta, holtversenyben Claus Bo Larsen, Keith Hackett, Terje Hauge társaságában. A 2008-as szavazáshoz képest 8 pozíciót hátrább lépett.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • (1960.) „újságcikk”. Játékvezető 1960. II. évfolyam 10-11. szám.