Zipserit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zipserit
Általános adatok
Kémiai névbizmut-szulfid
KépletBi5S4
Kristályrendszertrigonális
Ásványrendszertani besorolás
OsztálySzulfid- és rokon ásványok
Alosztály2:1 típusú fém-szulfidok és rokonaik
Azonosítás
Megjelenés100-150 μm-es táblás kristályok

A zipserit a szulfidásványok közé tartozó ásvány. Trigonális rendszerben kristályosodik, a ditrigonális szkalenoéderes kristályosztályba tartozik. Nevét Zipser Keresztély András geológusról nyerte. Eddigi egyetlen ismert előfordulását Magyarországon, a Börzsönyben fedezték fel 2022-ben.

Keletkezése[szerkesztés]

A zipserit tudományos leírása még publikálás előtt áll, ezért kevés információ áll rendelkezésre. Az ásvány egyetlen ismert lelőhelyén, a börzsönyi Rózsa-hegyen az erősen bontott, részben breccsás szerkezetű miocén korú andezitben, dácitban található hidrotermás bizmut-réz-ólom-cink-ércesedés Magyarországon egyedülálló ásványegyüttest hozott létre. Az ércképződés két szakaszban történt, az első, magasabb hőmérsékleten keletkezett ásványegyüttesre a pirrhotin (Altáró), a második szakaszra az arzenopirit-pirit-bizmut és bizmutin (Alsó-Rózsa) jellemző. Az ércek elsősorban hintetten, ritkábban telérekben jelentek meg.[1]

Előfordulásai[szerkesztés]

A zipserit különlegessége, hogy eddig mindössze egyetlen lelőhelyről ismert. Nagybörzsönyhöz közel, a Börzsöny egyik jól ismert lelőhelyén, az egykor gazdag nemesfém-ércesedésről híres Alsó-Rózsa-táró meddőhányójának anyagában találták meg mikroszkopikus kristályait. Kísérő ásványok: bizmutin, termésbizmut. A zipserit általában ez utóbbiba van belenőve.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagy Mónika: "Alsó-Rózsa-táró és környéke, Rózsa-hegy Észak, Nagybörzsöny, Börzsöny" (magyar nyelven). geomania.hu. [2023. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 21.)

Források[szerkesztés]

  • Majzlan, J., Ozdín, D., Sejkora, J., Steciuk, G., Plášil, J., Rößler, C., and Matthes, C.: Zipserite, IMA 2022-075, in: CNMNC Newsletter 70, Eur. J. Mineral., 34, https://doi.org/10.5194/ejm-34-591-2022, 2022.
  • Szakáll Sándor: Új ásványfajok Magyarországról 2022-ben, in: Geoda, 33/1. 3-6. o., 2022.