ZPL (programozási nyelv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zebra programozási nyelv
Megjelent1989
FejlesztőZebra Technologies
Hatással volt ráANSI BASIC
Operációs rendszerfüggetlen

A ZPL oldalleíró programozási nyelv, elsősorban címkenyomtató alkalmazások készítésénél használatos, nyomtatóvezérléshez. Elnevezését a Zebra Technologies nyomtatógyártó cégről kapta, de számos egyéb etikettnyomtató támogatja. A ZPL segítségével különféle, általában ügyviteli területeken használatos címkék készíthetőek, például vonalkódok, árcédulák, gyártási számot tartalmazó matricák. Használatának fő előnye a szokványos nyomtatóvezérléssel szemben a direkt vezérlésnek köszönhető nagy nyomtatási sebesség.

Néhány nyomtató szintén támogatja a régebbi Eltron Programozási nyelvet (angol rövidítéssel EPL) is.

Parancsok[szerkesztés]

A parancsok mindig '^' jellel kezdődnek. A ZPL II több mint 170 parancsot tartalmaz, melyek segítségével szövegek, vonalkódok írhatóak ki a nyomtatóra különféle formátumban. Minden formátumot egy ^XA paranccsal kell kezdeni és ^XZ pranccsal kell befejezni.[1] Például a betűméret kiküldése a nyomtatóra a ^ADN,n,m paranccsal lehetséges, ahol n és m számok egész számok, a ^ADN,18,10 a legkisebb méret és ^ADN,180,100 a legnagyobb.

Példa kód[szerkesztés]

Wikipedia "label" as described in ZPL
Wikipedia "label" as described in ZPL

A következő parancssorozat a „Wikipedia” szöveget írja ki a nyomtatóra.

^XA^LH30,30
^FO20,10^ADN,200,40^FDWikipedia^FS
^LH0,0
^XZ

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ZPL II Programming Guide (vol. I). Portable Technology Solutions. [2012. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 14.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Zebra (programming language) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]