Zöld intézmény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A zöld intézmény fogalmi meghatározása két tartalmi tagolásból áll össze, az egyik a zöld, mint környezettudatos jelző használata, a másik magának az intézmény szónak az értelmezése. Az első fogalom a zöld, ez esetben a felelősségteljes környezettudatos életmódfajtát és vitelt jelöli, az intézmény a szabályok alapján működő rendszerre utal, mint általános meghatározás. A Zöld Intézmény fogalmi felépítését a zöld és az intézmény szavak következetes analitikáját követően tudjuk meghatározni.

Intézmény[szerkesztés]

Az intézmény meghatározása különös érzékenységet igényel. A tisztán látás kedvéért érintjük az intézmény szó értelmezéseit a meghatározások szemléltetésével. Egy átfogó és széles körű értelmezésből kiindulva jutunk el a zöld intézményhez, majd annak leírásához.

Az intézmény jelent:

  1. elvárásokat, szabályok sajátos rendszerét
  2. a viselkedés megfigyelhető szabályszerűségét, a kölcsönhatások rendszerességét
  3. beállítottságokat, értelmezési hajlandóságok valószínűségét
  4. valamilyen csoportot vagy szervezetet, végül jelentheti
  5. magát a társadalmat vagy annak a társadalom valamely szféráját vagy alrendszerét.[1]

Zöld Intézmény[szerkesztés]

Az intézmény szó definíciói derítettek fényt arra, hogy a széles spektrumon értelmezhetőek a felállított megfogalmazás, csaknem az élet minden területét felölelik. A zöld fogalmával párosítva zöld szabályszerűséget, zöld normákat, zöld életmódot, zöld működést eredményez, teljesen értelmes kifejezéseket.

A Zöld Intézmény definiálása:

  1. Zöld Elvárások, szabályok sajátos rendszere: a környezeti terhelés csökkentésére irányuló elvárások, szabályok.
  2. Zöld viselkedési normák megfigyelhető szabályszerűsége: a környezettudatos viselkedés és ennek normái
  3. Zöld beállítottságok - a környezettudatosságra életmód folytatása és nevelés szándéka
  4. Zöld csoport vagy szervezet – a környezettudatosan működő csoportok, cégek, közintézmények, szervezetek, épületek összességét általánosan megfogalmazva Zöld Intézménynek hívjuk.

Zöld intézmény: a környezettudatos elvárások olyan sajátos rendszere, melyben a felelős környezettudatosság szabályszerűsége ösztönöz etikus működésre vagy működtetésre társadalmi intézményéket.[2]

Zöld épület[szerkesztés]

A zöld épület (más néven zöld intézmény vagy fenntartható épület) kifejezés az épület felépítésére és működtetésére utal, amely környezettudatos és erőforrás felhasználás szempontjából hatékony használatot jelent az épület egész életciklusán keresztül: Az elhelyezés tervezésétől, a megépítésen, üzemeltetésen, karbantartáson, felújításon keresztül egészen a bontás folyamatáig. Bár új technológiákat folyamatosan fejlesztenek annak érdekében, hogy kiegészítsék a jelenlegi gyakorlatokat az épületek zöldítését illetően, a közös cél továbbra is a következő: A zöld épületeket tervezzék úgy, hogy csökkentsék a beépített terület emberi egészségre és a természetes környezetre gyakorolt káros hatását azáltal, hogy:

  • Hatékonyan gazdálkodik az energiával, vízzel és egyéb erőforrásokkal
  • Védi a használó egészségét és növeli az alkalmazottak munkatermelékenységét
  • Csökkenti a hulladék termelődést, a környezetszennyezést és –rombolást

Míg a zöld épületéknél alkalmazott irányelvek és technológiák folyamatosan fejlődnek és régiónkként jelentős eltéréseket mutatnak, vannak alapvető irányelvek, amelyekből a technikák származnak: területrendezési és felépítés tervezés, energia hatékonyság, vízfelhasználás hatékonyság, anyagfelhasználás hatékonyság, beltéri környezet minőségének fejlesztése, üzemeltetés és karbantartás optimalizálás és hulladék illetve mérgezőanyag termelődés csökkentése.

Esztétikai oldalról megközelítve a zöld építészet vagy a fenntartható épülettervezés olyan filozófiai koncepciót takar, amelynél a létesítmény összhangban van a természeti adottságokkal és az épületet körülvevő erőforrásokkal. Több meghatározó lépése van a fenntartható épület tervezésének: „zöld” építőelemek beszerzése helyi forrásokból, terhelés csökkentése, rendszerek optimalizálása és a létesítmény helyszínén megújuló energiaforrás generálása.[3]

Példák zöld intézményekre Magyarországon[szerkesztés]

Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ[szerkesztés]

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja elkötelezett híve a zöld megoldások alkalmazásának. Működése során az SZTE TIK 10+1 érvet halmozott fel, amelyre hivatkozva Magyarország legzöldebb egyetemi egységének tekinti magát. Ebből párat megemlítve: Az University of Indonesia 2010 nyarán indította el a világ egyetemeinek zöld mérőszámokon alapuló „UI Green Metric Ranking of World Universities 2010” rangsorát, amelyen az SZTE TIK előkelő helyen végzett a kelet-európai egyetemek között. 2009-ben a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért által kiírt Zöld Iroda pályázaton az SZTE Tanulmányi és Információs Központ Igazgatósága elnyerte a „2009 Legtöbbet Zöldült Irodája” Díjat, továbbá a Központ 2010-ben, karöltve további három egyetemi egységgel ugyanezen a versenyen „Kreatív Különdíjban” részesült. A plusz egyedik érv egy közönségdíj, amelyet a 2011-es CSR piacon nyert el a központ a Zöld Kommandó nevezetű, önkéntességen alapuló kezdeményezésével. A célközösség minél szélesebb rétegeinek elérése érdekében a Központ saját hivatalos oldalt és üzemeltet.[4]

Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ

Mérnöki kar új épülete a Szegedi Tudományegyetemen[szerkesztés]

A Moszkvai körúton létesült új Mérnöki kari épület a legmodernebb technikákat alkalmazza a környezeti terhelés csökkentése érdekében. Az épület fűtéséért két 100 méter mélységig hatoló hőszivattyú felel, amely a Föld geotermikus energiáját hasznosítja. A nyílászárók a szabadalmosított eljárásnak köszönhetően képesek elnyelni és elraktározni a nap energiáját. Az épület saját napelemes rendszerrel rendelkezik. A korszerű és energiatakarékos megvilágításról LED-es fényforrások felelnek.

Skanska green house[szerkesztés]

A LEED tanúsítványi rendszeren platina szintű előminősítést elért irodakomplexum 2012 decemberében kerül átadásra. A 17800 négyzetméteres épület a legmodernebb technikák alkalmazásával igyekszik ökológiai lábnyomát csökkenteni, illetve energiatakarékosan, fenntarthatóan működni. Az komplexum helyének meghatározásakor a tömegközlekedéssel történő könnyű megközelíthetőség kiemelt szempont volt. Az épület elkészülte után az irodák bérbe vehetők a környezettudatos szervezetek számára.

Zöld óvoda pályázat[szerkesztés]

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága 2008-ban pályázatot hirdetett a zöld óvoda cím elnyeréséért. Az feltételeket 20 pontból álló kritérium rendszer határozza meg. Ahogy elvárható a kritériumok között kiemelkedő fontosságú a környezettudatosságra és környezeti értékek megóvására nevelés. A Zöld óvoda címet elnyert intézmények listája megtekinthető.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Farkas Zoltán: Az intézmény fogalma, fedezete, és formalitása, http://www.mjsz.uni-miskolc.hu/ , 2007.02.4
  2. http://www.sciencecaffe.com/sciencecaffe/hu/sections/hans-jonas-es-felelosseg-elve.html[halott link]
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Green_building
  4. http://www.u-szeged.hu/TIK
  5. Zöldovik listája. [2012. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 8.)