xz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Xz
Fájlkiterjesztésxz
FejlesztőTukaani Project (Slackware)
Formátum típusatömörítés
Weboldaltukaani.org/xz

Az xz az XZ Utils tömörítő formátuma. A compress, gzip és bzip2 adatformátumaira támaszkodik. Így ez nem archívumfájl, tehát csak egy fájlt támogat tartalomként.

Az így tárolt fájlok kiterjesztése .xz, a tömörített tar-archívumoké .txz vagy .tar.xz.

Jellemzők[szerkesztés]

A formátum egy bővíthető listából támogat tömörítő algoritmusokat, melyek egymással kombinálhatók. A referenciaváltozat a Lempel–Ziv–Markov-algoritmust használja főképp (LZMA/LZMA2). A tartalmat ellenőrző összegek védik, ahol egy bővíthető lista több ellenőrző algoritmusa támogatott. Az adatfolyam több független blokkban tömöríthető és írható a fájlba, például a hozzáférés gyorsításához. Így az egyes blokkokhoz is használhatók különböző tömörítő algoritmusok. A gz- és bz2-fájlokhoz hasonlóan több xz-fájl is összevonható egy új érvényes fájllá, és 4-gyel osztható számú null bájt tehető a fájl végére (egy érvényes xz-fájlban 4-gyel osztható számú bájt van) tetszőleges fájlméretekhez. A formátum folytonos adatgenerálásra képes, így csatornákon keresztül is feldolgozható.

Támogatás, használat[szerkesztés]

Az XZ Utils referenciáján kívül több további be- és kicsomagoló képes a formátumot olvasni, például a 7-Zip a 9-es, a WinRAR az 5-ös verziótól[1] és a The Unarchiver. Ezenkívül az XZ Embedded különösen kis megvalósítás, melyet többek közt a Linux-rendszermag használ.[2]

A GNU-projekt a Linuxon és Unixon gyakran használt tar-megvalósítása az 1.22 verziótól támogatja az xz tömörítésű tar-fájlokat .tar.xz kiterjesztéssel, -J, illetve --xz jelölővel.

A GNU Core Utilitiest a 7.1-es verziótól gz mellett xz formátumban is kiadták, a 8.14-től csak xz-formátumban adták ki.[3] Ezenkívül létezik többmagos processzorokra optimalizált xz-változat, a pixz, mely a tar-fájlok esetén indexelni is képes a gyors hozzáféréshez.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Latest changes in WinRAR. RARLAB, September 2013.
  2. XZ Embedded, hozzáférés: 2021. április 10.
  3. ftp.gnu.org
  4. github.com

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az xz című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]