XML séma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az XML schema leírás egy XML dokumentumról, ez alatt általában megkötéseket a struktúrán és dokumentum tartalmán az XML alap szintaktikai megkötései felett kell érteni. Ezek a megkötések kifejezéshez jutnak néhány nyelvtani szabály kombinációjával irányítva az elemek sorrendjét, logikai állítmányokkal, melyeket a tartalomnak ki kell elégítenie, adat típusokkal, melyek befolyásolják az elemek és attribútumok tartalmát, és más speciális szabályokkal, mint az egyediség és referenciális integritás megkötés.

Vannak kifejezetten az XML sémák kifejezésére kifejlesztett nyelvek. A Document Type Definition (DTD) nyelv egy séma nyelv, mely relatív korlátolt képességekkel rendelkezik, melyből más haszon is van az XML-ben, nem csak sémák kifejezése. Még van két elterjedt XML séma leíró nyelv az XML Schema (nagy S betűvel) és RELAX NG.

A gépezet, mely egyesíti az XML dokumentumot egy sémával eltér séma nyelvenként. Az egyesítést el lehet érni jelöléssel az XML dokumentumon belül vagy más külső módszerekkel.

Kis- és nagybetű[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gyakran előfordul, hogy az emberek összekeverik a "Schema" és "schema" kifejezést. A kisbetűs kifejezés az általános sémát jelöli, mint a DTD, XML Schema (vagyis XSD), RELAX NG, vagy más és mindig kisbetűvel kell írni, kivétel persze, ha mondat elején helyezkedik el. Az "XML Schema" (nagy S betű) kifejezés általánosan elfogadott jelentése pedig a W3C XML Schema.

XML séma nyelvek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]