Tekercselt huzalkötés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wire-wrap szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tekercselt huzalkötések
A PDP-8 számítógép huzalozása gépi vezérléssel készült

A tekercselt huzalkötés az elektronikában olyan vezetékcsatlakoztatási eljárás, ahol a vezetéket nagy húzóerővel egy négyzetes keresztmetszetű, általában ónozott réz fémtüskére feltekerik. A nagy húzóerő, a négyzetes keresztmetszet és a viszonylag puha réz együttesen segítik elő az elektromos csatlakozást és a mechanikai szilárdság biztosítását. A húzóerő hatására a tüske sarkain a vezeték a puha ónozott felületbe préselődik. A menetenkénti 4 biztos kötéspont a menetszám növelésével még biztonságosabbá tehető.

A tekercselt huzalkötés technikája népszerű volt a 60-as és 70-es években. Az ezzel a technikával készült berendezésekben nem használnak nyomtatott áramköröket. A huzalozás készülhet kézi munkával vagy gépi vezérléssel is. Az ilyen áramkörök megbízhatóbbak, mint a nyomtatott áramkörös konstrukciók: jobban ellenállnak a mechanikai hatásoknak, a vibrációnak. Kisebb sorozatú készülékekben a technikát a mai napig használják.[1] Néhány nevezetes felhasználása:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BMOW 1 – Big Mess O'Wires (angol nyelven). bigmessowires.com, 2009. (Hozzáférés: 2012) Házi építésű 'tekercselt huzalkötéses CPU, sok fotóval
  2. Hertzfeld, Andy: Good Earth. Folklore.org, 1980. október 1. (Hozzáférés: 2009. december 29.)
Commons:Category:Wire wrapping
A Wikimédia Commons tartalmaz Tekercselt huzalkötés témájú médiaállományokat.