Winglet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Winglet (Fence) egy Airbus A319-es típusú repülőgépen
A Continental Airlines egy Boeing 757-esének szárnya és hajlított wingletje

A winglet (vagy szárnyfül, szárnyvégfül) egyes repülőgépek szárnyvégein található függőleges helyzetű segédszárny, vagy a szárnyvég felfelé hajlított meghosszabbítása. A winglet csökkenti a szárny végén keletkező légörvényeket, amelyek egyébként jelentősen növelnék a repülőgép légellenállását. A winglet különféle típusai:

  • Örvényorsó: a szárnyvégen elhelyezett áramvonalas, nyújtott könnycsepp forma elsősorban az 1970-es évek elejéig alkalmazott megoldás, például a cseh típusokon (Morava, L–39 Albatros) gyakori. Előnye, hogy harci gépeknél üzemanyag-póttartályként felhasználható, vagy elektronikai hadviselésre zavaró modulok, szenzorok építhetők bele.
  • Winglet: a szárnyvégnél szögletesen felhajtott felület. Előnye, hogy bizonyos régebbi típusokra utólagos fejlesztésként is ráépíthető, ez elsősorban a gazdaságosságra mindinkább törekvő légitársaságoknak fontos. Egyes újgenerációs típusokon, például Boeing 737NG utasgépeken kifejezetten nagyméretű, látványos wingletek találhatók.
  • Blended winglet: a szárnyvégnél kecses ívben felhajtott felület, előnye, hogy az ilyen szárny több felhajtóerőt termel. Értelemszerűen csak az új tervezésű gépeken található meg, elsősorban szénszálas kompozit építésű szárnyaknál alakítható ki.
  • Fence: az Airbus gépek jellegzetessége, a kisméretű winglet lemez a szárnyvég alatt és felett is megtalálható.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Winglets
A Wikimédia Commons tartalmaz Winglet témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]