William Murdoch (hajóstiszt)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
William McMaster Murdoch
William McMaster Murdoch, photograph taken before 1911.jpg
Született 1873. február 28.
Dalbeattie
Elhunyt 1912. április 15. (39 évesen)
North Atlantic Ocean
Állampolgársága brit
Foglalkozása chief mate
Iskolái Dalbeattie High School
Halál okaöngyilkosság
A Wikimédia Commons tartalmaz William McMaster Murdoch témájú médiaállományokat.

William McMaster Murdoch (1873. február 28.1912. április 15.) a Titanic nevű óceánjáró első tisztje. Egyike volt annak a közel 1500 áldozatnak, aki életét vesztette, amikor a luxusgőzös elsüllyedt az Atlanti-óceánon. Murdoch volt szolgálatban, amikor tudósítottak a hajó előtt lévő jéghegyről, erre ő leállíttatta a kazánokat, hátramenetbe tette a hajót, és erősen balra kormányoztatta.

Élete, karrierje[szerkesztés]

Murdoch a skóciai Dumfries and Galloway-ben született Samuel Murdoch kapitány és Jane Muirhead negyedik gyermekeként. A Murdochok nevezetes tengerészek voltak, akik sok generáción keresztül hajóztak a világ óceánjain. William Murdoch apja és nagyapja is tengerészkapitány volt, csakúgy, mint nagyapjának négy testvére.

Általános iskolai tanulmányait a Dalbeattie Primary Schoolban végezte, majd a középiskolát is ugyanitt. Tanulmányaiban kitartó volt és mindemellett intelligens. Tanulmányai befejezése után, folytatta a családi tradíciót és elszerződött inasnak öt évre a William Joyce & Coy-hoz, Liverpoolba, de négy év és négy út során olyan szakértelemre tett szert, hogy másodtiszti képesítését elsőre megszerezte.

Tanulóéveit a Charles Cosworthnél töltötte, ami Észak-Amerika partjainál folytatott kereskedelmi szállításokat. 1895 májusától a Saint Cuthbert első tisztje volt, amely 1897-ben elsüllyedt egy hurrikán miatt Uruguay partjainál. Murdoch 23 éves korában megszerezte Extra Master's képesítését Liverpoolban,1896-ban. 1897 és 1899 között első tisztje volt a Lydgate-nek, ami New York és Sanghaj között közlekedett.

Murdoch számos óceánjárón tett szolgálatot az 1900-tól 1912-ig, főként a White Star Line gőzösein: a Medicen (1900 - Charles Lightollerrel, a Titanic másodtisztjével együtt), a Runicon (1901-1903), az Arabicon (1903), a Celticen (1904), az Oceanicon (1905), a Germanicon (1904), a Cedricen (1906), az Adriaticon (1907-1911), és az Olympicon (1911-1912).

A Titanic első útján tapasztalt tisztekre volt szükség, így az előzetesen főtisztnek kinevezett Murdochot az Olympic korábbi főtisztjének, Henry T. Wilde-nak az érkezésekor [Smith kapitány kérésére] első tisztnek, a korábbi első tisztet, Charles Lightollert második, Herbert Pitman-t harmadik, Joseph Boxhallt negyedik, Harold Lowe-ot ötödik és James Moodyt hatodik tisztnek nevezték ki. A korábbi másodtiszt, David Blair elhagyta a hajót.

A Titanicon[szerkesztés]

Murdoch, mint a hajó első tisztje, a délelőtt 10 és délután 14 óra, ill. az este 22 óra és hajnali 2 óra közötti négyórás ügyeleti szakaszokban volt szolgálatban a parancsnoki hídon. A jégheggyel való ütközés estéjén Murdoch volt a szolgálatban levő tiszt. Miután az őrszemek 23 óra 40 perckor észrevették a hatalmas jéghegyet, mindössze 37 másodperc állt rendelkezésre az összeütközésig. Murdoch parancsot adott, hogy kormányozzanak élesen jobbra („hard a starboard”), vagyis hogy a hajót balra fordítsák. Ezzel a lépéssel a hajó ugyan elkerülte a frontális ütközést, de mivel súrolta a jéghegyet, a jégsarkantyú felszakította az első öt rekeszt, és a hajó a betóduló vízzel alig három óra múlva elsüllyedt. Murdoch a csónakfedélzet jobb oldali parancsnoka volt, így az ottani csónakokat ő töltötte meg menekülőkkel és bocsátotta le. Ő azt az érvényt fogadta el, hogy amikor már elegendő nő és gyerek van egy csónakban, akkor férfiak is beszállhatnak. Utoljára a hajó elülső részén látták életben, 2 óra 15 perc körül, miközben az A jelű összecsukható csónakot próbálták meg kiszabadítani a kötelek közül Wilde főtiszttel. Halálának körülményei ismeretlenek, egyesek azt állították, hogy öngyilkos lett, ám valószínűbb, hogy a tengerbe veszett.

Filmes ábrázolásai[szerkesztés]

Az 1997-es világhírű Titanic filmben Ewan Stewart játszotta el. A filmbeli Murdoch szereplése botrányt „aratott” a máig működő Murdoch-alapítvány körében, a botrányt kiváltó jelenet az volt, miszerint az első osztályú Caledon Hockley lefizeti az első tisztet, hogy csónakba juthasson, de a tiszt, a hajó végső perceiben lelő néhány harmadosztályú férfit, akik erőszakosan csónakba akartak jutni, majd végül öngyilkos lesz. Siv Murdoch, William egyik leszármazottja úgy nyilatkozott, hogy a férfi halálát az okozta, hogy a süllyedésben a zakója beleakadt egy csörlőbe, és nem tudott kiszabadulni. James Cameron végül kártérítést fizetett.

Források[szerkesztés]