Wikipédia:Zenei műhely/Lektorálási lista

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Zenei műhely lektorálási listájának használata


Az alábbi szakasz egyelőre munkaanyag, a műhely későbbi döntései alapján ellenőrizendő, módosítandó.

A lektorálási lista célja az, hogy egy szócikk elkészülte után az minél több figyelmet kapjon. A szerkesztők egy szócikk elkészítése vagy jelentős átdolgozása után maguk kérhetik a szócikk szakmai ellenőrzését a közösség többi tagjától. Ennek módja a következő:

  1. A szócikket érintő jelentősebb átszerkesztés befejeztével a szerkesztő elhelyez a vitalapon egy {{Lektorkérő}}(?) sablont. A sablonban megadható a kapcsolódó műhely, a szócikk témakörei, stb.
  2. Az ezzel a sablonnal ellátott szócikkek a sablontól megkapják a megfelelő "Szaklektorálásra váró szócikkek (<műhely> <témakör>)" rejtett kategóriákat. Ez teszi lehetővé a szaklektorra váró szócikkek felsorolását itt, a lektorálási listán. A lektorálandó lapok automatikusan kerülnek be ide, a témakörök szerinti listákba, nem kell kézzel hozzáadni.
  3. A közösség tagjai (műhelytagok és más szerkesztők) ekkor értesülnek, hogy a szerkesztő várja a véleményeket, szerkesztéseket a szócikken és a vitalapján.
  4. A lektorálás végén el kell távolítani a vitalapról a lektorkérő sablont.

Új témakör hozzáadása:

Ha a műhely lektorálási listáján új témakört szeretnél nyitni, két teendő van:

  1. Az alábbi lektorálási listába be kell szúrni egy sort az alábbiak szerint: {{Lektorálási témakör|műhely=Zenei műhely|témakör=<témakör>}}
  2. Létre kell hozni egy rejtett kategóriát az alábbi névvel, mert csak akkor jelenik meg itt a lista: Kategória:Szaklektorálásra váró szócikkek (Zenei műhely, <témakör>)

Ezt követően már meg fognak jelenni a listában a sablonnal ellátott szócikkek vitalapjai. Elképzelhető, hogy a szerveroldali gyorsítótár miatt a listába egy új szócikk csak idővel kerül be. Ekkor a lap alján található "A lista frissítéséhez kattints ide" linkkel frissíthetsz.

Javaslatok azoknak, akik lektorálnának

  1. Ha feliratkozol egy szaklektorálási kategóriára (például az alábbi lista mellett jobbra található linkek egyikével), akkor érdemes ellátogatni a Beállítások / Figyelőlista oldalra, és kivenni a pipát a Lapok kategorizálásának elrejtése beállítás mellől, mert akkor meg fognak jelenni a figyelőlistádon a lektorkérések.
  2. A {{Lektorálási témakör}} sablont például saját szerkesztői allapon is be lehet ágyazni. Így kilistázhatod a saját magad számára fontos lektorálási témaköröket, mely megkönnyítheti ezek figyelését.

Lektorálási lista[szerkesztés]

Akusztika[szerkesztés]

Népzene[szerkesztés]

Zeneelmélet[szerkesztés]

Zenetörténet[szerkesztés]

A lista frissítéséhez kattints ide