Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Képek versenye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

 Ezen a lapon a Wikimédia Magyarország Egyesület által kiírt képek versenyével kapcsolatban találhatsz információkat.

A pályázat célja[szerkesztés]

A pályázat célja a képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése, minél több jó minőségű, magyar vonatkozású[1], szabad licencű kép összegyűjtése és a legjobbak díjazása.

A részvétel feltételei[szerkesztés]

Pályázni olyan digitális formátumú, legalább 2 megapixel felbontású[2], magyar témájú képpel, képsorozattal, illusztrációval, grafikával, animációval, mozgóképpel (továbbiakban képpel) lehet, amit szerzője 2009. március 15-én vagy utána, a Wikimédia Commons által elfogadott szabad licencek egyike[3] alatt tesz közzé a Wikimédia Commons nevű projektben[4]. Pályázni csak saját készítésű, a Wikimédia Commons szabályai szerint megfelelően kitöltött leírólappal rendelkező képpel lehet. Egy pályázat egy képet vagy képsorozatot tartalmazhat, de egy pályázó több pályázatot is benyújthat.

A pályázat időtartama[szerkesztés]

A pályázatra 2009. március 15-től 2009. június 15-ig lehetett jelentkezni.

A pályázat értékelése[szerkesztés]

A verseny értékelésére 2009. június 16. és 2009. július 16. között kerül sor közösségi értékelés alapján.[5] A beérkezett pályázatok értékelése során kell kiválasztani azt a képet, mely a legjobban sikerült. A pályázatok értékelése során figyelembe kell venni a képekkel szemben támasztott valamennyi szempontot (a kép technikai megvalósítását, kompozícióját, hangulatát, mondanivalójának sikeres átadását stb.). Az értékelés során az egyes pályázatokra 1–3 pont adható, a pályázatokat csak támogatni lehet (nem kell minden jelöltnek pontot adni, több jelöltnek is adható azonos pont). A verseny a pontszámok összege alapján kerül kiértékelésre (a legtöbb pontszámot gyűjtő kép nyer). Az értékelésben azok vehetnek részt, akik valamelyik Wikimédia-projektben 2009. február 1. előtt regisztráltak és 2009. március 1-jét megelőző fél évben ezek valamelyikében legalább 100 szerkesztést tettek. Egy szerkesztő csak egyszer szavazhat akkor is, ha több szerkesztői azonosítóval rendelkezik; gyanú esetén a zsűri ezt ellenőriztetheti. A verseny (kategóriánkénti) első tíz helyezettje kitüntetésben, (kategóriánkénti) első három helyezettje Wikimédia-ajándékcsomagban részesül[6]. A nyertes pályaműveket egy online galériában is bemutatjuk.

Az értékelés véget ért! A szavazás eredménye itt tekinthető meg.

Eredmények[szerkesztés]

A képverseny eredménye itt tekinthető meg. A Wikimédia Magyarország ezúton is köszöni az összes benyújtott művet. A nyerteseket külön értesítjük.

Zsűri[szerkesztés]

A verseny zsűrije megegyezik a Wikimédia Magyarország Egyesület elnökségével. Feladata a verseny lebonyolítása, a beérkezett pályázatok kezelése, az értékelés szabályosságának biztosítása és döntés előre nem látható kérdésekben. A zsűri fenntartja a jogot, hogy indokolt esetben a pályázati kiírást a pályázati időtartamon belül is módosítsa, illetve ideiglenesen vagy véglegesen felfüggessze. Amennyiben egy vagy több képeddel pályázni szeretnél, de nem tudod, hogyan kell feltölteni őket vagy kitölteni a leírólapjukat, esetleg valamilyen más kérdésed vagy problémád lenne, szívesen segítünk. Ezzel kapcsolatban keresd Cassandrót, vagy írj levelet a wm-hu@wikimedia.org e-mail címre!

Jelentkezés a pályázatra[szerkesztés]

A pályázat jelentkezési ideje már lejárt, a beküldött művek itt tekinthetőek meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lábjegyzet[szerkesztés]

  1. Magyar vonatkozásúnak vagy magyar témájúnak nem csak magyarországi téma számít, hanem minden olyan, amely a magyarságot, a magyar kultúrát, tudományt stb. mutatja be, legyen az bárhol a Földön vagy azon kívül.
  2. Vektoros illusztrációknál, grafikáknál, animációknál és mozgóképeknél nem előírás 2 megapixeles minimális felbontás, képsorozatoknál pedig a sorozatra együttesen vonatkozik.
  3. A kiíró erre a célra a Creative Commons licenccsalád cc-by-sa-3.0 licencét ajánlja.
  4. A kép részt vehet a pályázaton készítésének dátumától függetlenül, amennyiben korábban egyetlen Wikimédia-projektekben sem került közzétételre szabad licenc alatt.
  5. A beérkezett pályázatok számától és típusától függően az értékelés történhet egy vagy több kategóriában, illetve egy- vagy kétfordulós formában. Erről a zsűri a pályázatok beérkezését követően, de az értékelést megelőzően dönt.
  6. A verseny díjazása a Wikimédia Alapítvány és a Wikimédia Magyarország Egyesület év végi adománygyűjtő kampánya során közösen gyűjtött adományok felhasználásával történik.