Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Egyetemi Könyvtár és Levéltár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (röviden Egyetemi Könyvtár vagy EKL) és a Wikimédia Magyarország Egyesület 2017. november 16-án együttműködési megállapodást kötött, melynek célja, hogy a Wikipédia és társprojektjeinek önkéntes szerkesztői könnyebben férjenek hozzá az online enciklopédia és hasonló projektek szerkesztéséhez és ellenőrzéséhez szükséges forrásanyagokhoz, és így elősegítsék a minőségi tudományos ismeretterjesztő tartalmak születését.

A megállapodás tartalma[szerkesztés]

A megállapodás keretében a magyar Wikipédia rendszeres szerkesztői díjmentesen válthatnak ki kölcsönzésre is jogosító éves olvasójegyet az Egyetemi Könyvtárba, használhatják a könyvtár széleskörű szolgáltatásait, a Wikimédia Magyarország Egyesület pedig vállalta, hogy a szabad kultúrával, szabad tartalommal, ezek jogi, gazdasági, műszaki környezetével vagy társadalmi hatásával foglalkozó művekkel, vagy szabad tartalmú (pl. a Wikipédia online enciklopédiából származó) kiadványokkal az EKL gyűjteményét bővíti.

Az olvasójegyre jogosult szerkesztők[szerkesztés]

A megállapodás alapján az éves olvasójegyre a magyar Wikipédia rendszeres szerkesztői jogosultak. Ez a gyakorlatban a következő feltételek együttes teljesülését jelenti:

  • a regisztrált szerkesztő első, magyar Wikipédia szócikknévtérében végzett szerkesztése legalább 3 hónappal az igénylést megelőzően történt, és
  • az igénylést megelőző 12 hónapban legalább 100 szerkesztést vagy eddig összesen legalább 1000 szerkesztést tett a magyar Wikipédia szócikknévterében.

A bottal létrehozott, visszavont vagy törölt szerkesztések nem számítanak bele a fenti szerkesztések közé.

A jogosultságot a felek jogosultak évente felülvizsgálni, és a jogosultság esetleges megszűnése esetén az olvasójegyet érvényteleníteni.

Az olvasójegy igénylésének menete[szerkesztés]

Akire teljesülnek az olvasójegy igénylésének feltételei, az a jogosultság igazolása érdekében írjon egy belső Wikipédia-üzenetet Samat részére. Az e-mailben legyen utalás az Egyetemi Könyvtárra vagy a lapon leírt együttműködési megállapodásra, és tartalmaznia kell a szerkesztő személyi igazolványán (vagy egyéb fényképes igazolványán: útlevelén vagy jogosítványán) található nevét, az igazolvány típusát (pl. személyi igazolvány) és igazolványa számát. A jogosultság ellenőrzését követően a Wikimédia Magyarország Egyesület az azonosításhoz szükséges adatokat (nevet, az igazolvány típusát és számát) átadja az Egyetemi Könyvtár részére, amiről az igénylő tájékoztatást kap. Ezután az igénylő az Egyetemi Könyvtárban tud beiratkozni, amihez szüksége lesz az üzenetben megadott igazolványa bemutatására.

Az igénylő az olvasójegyet igénylő levél elküldésével kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az üzenetben megadott személyes adatait (szerkesztői azonosító, polgári név és az azonosító igazolvány száma) a Wikimédia Magyarország Egyesület a fenti együttműködési megállapodás érdekében tárolja és kezelje, valamint az Egyetemi Könyvtárba történő beiratkozáshoz szükséges azonosítás érdekében ezen adatokat (polgári név és az azonosító igazolvány száma) az Egyetemi Könyvtár számára továbbítsa. Egyebekben a Wikimédia Magyarország Egyesület adatvédelmi irányelvei az irányadóak.

A könyvtár használatának egyéb feltételei[szerkesztés]

A megállapodás keretében beiratkozó látogatókra egyebekben teljes mértékben az Egyetemi Könyvtár általános szabályai érvényesek, beleértve a könyvek késedelmes visszavitele miatt felszámított késedelmi, és egyéb díjakat is. (Annak érdekében, hogy az együttműködésünk hosszú távon is működőképes legyen, bízunk benne, hogy ilyenre nem fog sor kerülni.)