Wikipédia:Wikijogászkodás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A wikijogászkodás egy pejoratív kifejezés, amely bizonyos wikipédiás viselkedésformát ír le. Többek közt így nevezik:

  1. jogi fogalmak oda nem illő használatát az irányelvekkel kapcsolatos viták során
  2. ragaszkodást az irányelvek betűjéhez, a szellemük figyelembevétele nélkül
  3. az irányelvek (szándékos) félreértelmezését, vagy a szövegükben lévő kiskapuk kihasználását valaki helytelen viselkedésének megindoklására

A Wikipédia irányelveit, útmutatóit és írásban rögzített eljárásait a józan ész szellemében, a létrehozásuk mögötti szándék figyelembevételével kell értelmezi.

A wikijogászkodás tipikusan az eljárások, írásban rögzített szabályok részleteivel kapcsolatban emel kifogásokat, hasonlóan néhány való világbeli jogi eljáráshoz, amikor egy ügy egy technikai apróságon, formai okon alapszik, vagy azon bukik el. Előfordulhat, hogy a részletek firtatása jószándékon alapul, pl. az igazságosságot próbálja az így érvelő biztosítani, ám nagyon sokszor a valódi probléma szőnyeg alá seprése, vagy egy működő megoldás akadályozása vele a cél.

Példa: a három visszaállítás szabálya a szerkesztési háborúk korlátozását szolgálja. Az a szerkesztő, aki szándékosan visszaállít egy cikket minden 24 órában, nem szegi meg ugyan a szabály betűjét, de szellemével ellentétesen cselekszik és akár szankcionálható is a háborúzásért.

Bánj óvatosan a wikijogászkodás vádjával[szerkesztés]

Akárcsak a zoknibábozással, vagy a trollkodással gyanúsítás, a wikijogászkodás vádja is sértő lehet, ezért ne használd akkor, ha nem tudod alátámasztani. Előfordulhat, hogy a másik felhasználó csak naiv, vagy egyszerűen téved és nem mások szándékos manipulálása a célja.