Wikipédia:Törlési javaslatok megbeszélése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Törlési javaslatok indoklása szócikkből átirányítva)

Mikor a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok oldalon véleményt nyilvánítasz egy cikk törlése vagy megtartása mellett, kérjük, hogy jól gondold át álláspontodat és indoklásodat.

A törlési megbeszélés etikettje[szerkesztés]

Viselkedj civilizáltan[szerkesztés]

Tájékozódj a cikkről és az irányelvekről[szerkesztés]

  • Ne hagyatkozz csupán a törlésre jelölő által megadott információkra. Mielőtt állást foglalsz, mindig olvasd el a szócikket. Sokszor segíthet az adott helyzet megértésében, ha megnézed a törlésre jelölt cikk laptörténetét és vitalapját is.
  • Kérjük olvasd el a törlési vitában a jelölő által írtakat és a korábbi hozzászólásokat is. Fontos érvek és egyéb hasznos információk lehetnek, amiket érdemes figyelembe venned.

Őrizd meg a vita áttekinthetőségét[szerkesztés]

Próbáld megőrizni a vita áttekinthetőségét. Használj behúzásokat és fogalmazz tömören; ha hosszabban vitatni akarod más indoklását, az illető vitalapján tedd, az indoklás mellé csak oda mutató linket tegyél.

  • Ha hosszú offtopic szövegeket ír valaki, mozgasd át a vitalapra, és hagyjál oda mutató linket a helyén; esetleg írhatsz rövid összefoglalót is. Például így:
    Tégla Géza eszmefuttatását a törlési eljárás alkotmányellenességéről átmozgattam a vitalapra. --Gipsz Jakab

Érvelj, ne kampányolj[szerkesztés]

Bár a törlési javaslat a felhasznált sablonok miatt szavazásnak tűnhet, a lap igazi célja a megbeszélés. A hozzászólások átgondolt indoklása és bizonyítékokkal alátámasztása a fontos, nem egyszerűen a vélemények szavazatszerű közlése. Ezért kérjük, ne próbáld meg szavazásként strukturálni a lapot:

  • Ne számolgasd a „szavazatokat” a lapon
  • Ne rendezd át a hozzászólásokat maradjon/törlendő/egyéb sorrend alapján. Az ilyen átrendezés megtörheti a megbeszélés menetét, polarizálhatja a résztvevőket és a szavazatszámlálást hangsúlyozza az érdemi megbeszélés helyett.
  • Ne küldj üzeneteket más szerkesztőknek a törléssel kapcsolatban, csak mert tudod, hogy egyetértenek veled a témában. Az ilyenfajta kampányolás ellenjavallt.

A javaslat indoklása[szerkesztés]

  • Próbálj objektív maradni, hivatkozz az irányelvekre. Általában a nevezetesség, ellenőrizhetőség, a megbízható források, az első közlés és az enciklopédikusság irányelvek alapján szoktunk egy cikket törölni.
  • Gondolj arra, hogy a törlési megbeszéléseket olyanok is olvassák, akik még nem nagyon igazodnak ki az irányelvek között (például a törlésre jelölt szócikk szerzője, aki az esetek nagy részében kezdő). Ne használj rövidítéseket, és a wikipédiás "szakkifejezésekről" (mint a nevezetesség vagy a vandalizmus) mindig linkelj az azt kifejtő lapra!
  • Fejtsd ki az érveidet! Ne csak annyit írj: „A szócikk nem nevezetes” – jobb, ha azt írod: nem nevezetes, mert csak egyetlen független külső forrásra hivatkozik, és az sem megbízható, mert...
  • Ne alapozz arra, hogy ha belinkelsz valamit, azt mindenki el is olvassa. Ha irányelvre hivatkozol, legalább egy-két szóban foglald össze a lényegét. Ha máshol folytatott vitára, akkor még inkább. Ne írj olyat, hogy "törlendő, az itt kifejtett érvek alapján", mert nem mindenkinek van kedve vagy ideje keresgélni, hogy mire gondolsz.

Álláspontod indoklása[szerkesztés]

Az érveidet ne a szócikk létrehozójának személyére és ne más szócikkekre, hanem mindig a törlésre javasolt szócikk tartalmára és/vagy témájára alapozd.

A megbeszélés lezárása[szerkesztés]

  • A megbeszélést általában öt-hat nap után zárja le egy adminisztrátor. Indokolt esetben (ha nem alakul ki konszenzus, vagy ha azonnal kialakul) ettől bármelyik irányban el lehet térni.
  • A megbeszélést lehetőleg olyasvalakinek kell lezárnia, aki nem vett benne részt.
  • Ha valaki hibás, vagy téves információkra alapozott indoklást írt, és még nem volt ideje kijavítani, várj egy-két napot a lezárással, és adj neki időt, hogy reagáljon.

Lásd még[szerkesztés]