Wikipédia:Felejtsük el a pokémontesztet!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A pokémontesztre egyesek kezdenek úgy hivatkozni, mint egy Wikipédia-irányelvre, úgy, mintha egy kötelező szabály volna. Pedig a Wikipédia:Pokémonteszt csak egy esszé, egyes szerkesztők egyéni véleményét tükrözi, és nem egy kötelező szabály!

Egyes törlési megbeszélések tapasztalatai azt mutatják, hogy a pokémonteszt mára – betű szerinti alkalmazása esetén – kifejezetten káros elbírálási segédeszközzé vált.

A pokémontesztnek ugyanis – láthatóan – az az üzenete, hogy egyáltalán ne mérlegelje a közösség az egyes szócikkek fontosságát, hanem egy mennyiségileg meghatározott nevezetességi irányelv teljesen mereven felfogott, bármiféle egyéni értékelést mellőző(!) mércéjét erőltesse rá a közösségre. Kontraproduktív egy olyan elbírálási rendszerhez asszisztálni, aminek a célja az, hogy bármely témájától/alanyától cikkalanyról tőle teljesen függetlenül, csak az ő említéseinek számától függően maradjon szócikk egy 500 ezernél több szócikket tartalmazó lexikonban.

A pokémonteszt – a látszólag objektív megközelítése ellenére – tagadja a lexikonszerkesztés ősi elvét, ami az egyes témák illetve egyes szócikkek fontossági szempontból való mérlegelésének kötelezettségét rója egy olyan közösségre, mint a Wikipédiáé, ahol nincs főszerkesztő vagy felelős szerkesztő, és ahol a szerkesztők közössége maga dönti el, hogy

  1. vajon az adott témában legyen-e önálló szócikk, és azt is, hogy
  2. vajon az önálló szócikkre nem érdemes információkat, illetve azok csoportjait más megfelelő szócikk(ek)be bedolgozva, tárgyszerűen tárgyalja-e a lexikonunk.

És persze úgy is lehet dönteni, hogy az adott témában – bármely okból – nem akarunk szócikket.

A Pokémonteszt jelenlegi szövege – többek között – olyan érveket is elutasít, amelyek jól használhatók lennének egy-egy konkrét szócikk sorsának a fenti két kérdés szempontjából való eldöntésére.

A Wikipédia jól használható keresője könnyedén megtalálja az információt akkor is, ha az önálló szócikket nem érdemlő információ más szócikkekben megtalálható. (Ha viszont bedolgozás nélkül töröljük az információt, akkor ez elvész a kereső, és így az olvasó számára is.

Itt a Wikipédián megvannak a szabályaink ahhoz, hogy esetről esetre mérlegelhessük és azután eldöntsük, hogy a fenti kérdésekre hogyan és mit válaszolunk.

De ehhez fel kell szabadítanunk a gondolkodásunkat olyan magunkra erőltetett korlátoktól, mint ez a pokémonteszt.

(A Pokémonteszt esszé szövegéből egyébként kiderül, hogy az elnevezés megtévesztő, hiszen az esszében említett konkrét esetben nem arról volt szó, hogy egyáltalán nincs szükség bizonyos szócikkekre, hanem éppen az, hogy számos szócikket össze kell vonni, a felesleges ismétlések stb. elkerülése érdekében.)