Wikipédia:Wikidráma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:DRÁMA szócikkből átirányítva)


Egyszerre vagyunk nézők és szereplők a lét nagy drámájában.
– Niels Bohr Nobel-díjas dán fizikus, nagy életismerő

A magyar Wikipédiában szokásos, hogy előfordulnak bizonyos összezördülések, veszekedések, ill. olyan történések, amelyek nagy figyelmet váltanak ki a közösségben. Ez a közösségi lét, az együttes munka velejárója. Enélkül a Wikipédia nem lenne Wikipédia. Viszont ezek a viták olyan mélységekbe torkollhatnak, amelyek arra késztethetnek szerkesztőket, hogy időszakosan vagy – rosszabb esetben – végleg elhagyják a projektet.

Ennek a folyamatnak többféle lefolyási menete lehet. Egy szócikkel kapcsolatos tartalmi vitában vagy egy, a Wikipédiával kapcsolatos vitában olyannyira kibékíthetetlen ellentétek feszülnek egymáshoz, hogy a gyengébb idegzetű besokall és úgy dönt, hogy rövidebb szünetet vesz ki. Ez gyakran előfordul. A másik menetben a fenti esetekhez képest viszont lehet akkora vita, annyi negatív behatás, hogy egy (vagy több) szerkesztő besokall és hosszabb szünetre megy. Ezt teheti csendben, de teheti „hangosan” is (gyakoribb). Ez a folyamat a tipikus wikidráma kezdete. Lefolyásának 3 típusa van.

1. Hangos távozás és visszatérés: mi a „hangos” távozás? A legjellemzőbb formája az, hogy a szerkesztő törli szerkesztői lapjának és vitalapjának teljes tartalmát vagy csak egy rövid üzenetet hagy, hogy ideiglenesen vagy véglegesen távozik a Wikipédiából. Esetleg még búcsúzkodik olyan wikisektől, akiket kedvelt. Adminisztrátorok esetén beletartozhat még a bitjéről történő lemondás is.

Jellemző vonása a wikidrámának még, hogy a többi wikipédista általában döbbenten veszi tudomásul egyik társuk távozását. Ennek hátterében az áll, hogy a wikidrámázó erős felindulásból dönt – amely sok szerkesztő szemében meglepő mozzanat – és teszi meg első lépéseit a tipikus wikidráma felé.

A wikidráma akkor teljesedik ki, amikor kis idő elteltével a szerkesztő visszatér. Ennek két módozata van: régi nevével újra elkezd szerkeszteni, mire az FV-t figyelő emberek ezt észreveszik és hangos, boldog üdvözlésekkel köszöntik elveszettnek hitt szerkesztőtársukat. A másik módozat az, hogy az adott szerkesztő zoknibábként tér vissza és csak később derül ki, hogy ő a régi eltávozottnak hitt szerkesztő. Itt is, az előző esethez hasonlóan, nagy üdvözlőrohamoknak lesz kitéve a visszatérő.

Egyes – hevesebb vérmérsékletű – szerkesztők többször is eljátsszák a wikidrámát, általában „tökéletesítve” azt. A wikidrámák három típusa közül ez a leggyakoribb.

A „halk” wikidrámákat (azaz a hirtelen, de csendes vagy szó nélküli eltűnéseket, illetve érzelmi feldúlásokat) nehéz felmérni, mert az eltűnéseket indokolhatja unalom, időhiány, esetleg a számítógép elromlása is, ami nem tartozik a dráma kategóriájába. Azonban „halk” wikidrámának tekinthető az a helyzet, amikor a folyamat magánlevelezésekben történik és ez a Wikipédia felületein nem látszódik. Kevés olyan eset van, ahol a halk távozás valódi oka utóbb kiderülne.

2. Gyors lefolyású wikidráma: a wikidrámának van olyan faja is, amelyben nem történik kivonulás a szerkesztő részéről, hanem más megoldással próbálja levezetni a felgyülemlett feszültséget. Ennek megjelenési formái lehetnek vad vandalizálások, esetleg más szerkesztőkkel szembeni inadekvát bánásmód, aminek a végén a lehűtés érdekében közbe kell avatkozni. Egy másik megjelenési formája ennek a wikidráma-típusnak a hosszú monológokba kezdés (akár blokk alatt is), a szerkesztő világfájdalmának kieresztése, hangos segítségkérés más szerkesztőktől, esetleg az ebből következő többes wikidráma, amelynek hatása egyenesen arányos a drámázók számával.

3. Helyzeti wikidráma: A wikidráma lehet helyzetdráma is, amikor nem maga a folyamat a wikidráma, hanem a helyzet, amelyben egy adott szerkesztő van. Ez leginkább közösségi szavazásokon fordulhat elő (több ellenvetés pl. egy személyi szavazáson vagy egy adott ötlet elvetése a közösségtől). Ilyenkor a szerencsétlen helyzetben lévő szerkesztő, aki nem érti az elvetés okait vagy maga a helyzet válik kínossá neki, úgy dönt, hogy csendben visszavonul egy időre. Ez leginkább a halk és a hangos wikidráma közötti félútnak tekinthető.

Mivel a Wikipédiát emberek szerkesztik – különböző életfelfogással, vérmérséklettel, szocializációval – a wikidrámák, bár jelentős többségében sajnálatosak, de ugyanúgy hozzátartoznak a Wikipédia napi életéhez, mint a szócikkek szerkesztése.

Lásd még[szerkesztés]