Wikipédia:Értesítések

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az értesítések arra szolgálnak, hogy tudomást szerezz a téged érintő eseményekről a Wikipédián és más MediaWiki oldalakon.

Üdv az Értesítések modul (korábbi nevén Echo), az új értesítési rendszer gyakori kérdések (GyIK) oldalán!

Az értesítések személyre szabásához menj a beállításaid Értesítések füléhez ezen a wikin. Tesztelési tippekhez lásd a tesztelés oldalt. Ha kipróbáltad az értesítéseket, kérlek töltsd ki ezt a rövid kérdőívet, aztán csatlakozz a megbeszéléshez a vitalapon.

Mire valók az értesítések?[szerkesztés]

Az Értesítések modul (régi nevén Echo) felhívja a MediaWiki és Wikipédia felhasználók figyelmét az őket érintő eseményekre. A segítségükkel a felhasználók könnyebben tudják követni, hogy mi érinti őket, és gyorsabban reagálhatnak.

A szoftvert a Wikimédia alapítvány „editor engagement” (szerkesztők bevonása) csapata fejlesztette ki, hogy segítse az emberek aktívabb részvételét a MediaWiki és Wikipédia oldalakon. Az Értesítések leváltja vagy kiegészíti a meglévő értesítési rendszereket, és jobb szabályozási lehetőségeket biztosít a felhasználóknak.

Ha többet akarsz megtudni az Értesítések modulról, látogasd meg a projektoldalát a MediaWiki.org oldalon – vagy a portálját az angol Wikipédián.

Hogyan működnek az értesítések?[szerkesztés]

Amikor valaki valami téged érintő dolgot tesz egy MediaWiki vagy Wikipédia oldalon, egy piros számláló jelenik meg a jobb felső sarokban, a felhasználóneved mellett. A számláló mutatja, hány új értesítésed van; rákattintva megnyílik egy lista a legutóbbi értesítésekkel (lásd az ábrát). Az egyes értesítésekre kattintva bővebb információt kapsz az eseményről. Az „Összes értesítés” gombbal meglátogathatod az értesítések archívumát.

Miről kapok értesítést?[szerkesztés]

Ezek az elsőként lefejlesztett értesítéstípusok:

  • Köszönetek: ha valaki köszönetet mond egy szerkesztésedért;
  • Jogosultságok: ha változnak a jogosultságaid;
  • Üdvözlet: új felhasználói fiók létrehozása után;
  • Első lépések: az e-mail címed megerősítése után;
  • Átnézések: ha átnéztek egy általad készített oldalt; (csak az angol Wikipedián?)

A szoftver első változatában néhány ezek közül az értesítések közül alapértelmezésben ki lesz kapcsolva mind az új, mind a meglévő szerkesztőknek. Ha be szeretnéd kapcsolni őket (vagy kikapcsolni az alapértelmezésben bekapcsoltakat), a beállításaidnál tudod megtenni, az alább írtak szerint.

Hogyan módosíthatom, milyen értesítéseket kapok?[szerkesztés]

Az értesítési beállításaidnál szabályozhatod, miről kapsz értesítést (és milyen gyakran). A legegyszerűbben úgy tudod elérni őket, ha a „Beállítások” gombra kattintasz a lenyíló listában (lásd az ábrán), vagy az „Összes értesítés” archívumban. (A minden lap tetején ott lévő „Beállítások” linkre, majd az „Értesítések” fülre kattintva is eljuthatsz ugyanoda.)

Egy értesítéstípus engedélyezéséhez vagy letiltásához egyszerűen kapcsold be (vagy ki) a mellettő levő dobozt. A legtöbb típusnál beállíthatod a webes és az e-mail értesítést is. (Néhány típus, mint például a jogosultságaid változása vagy a vitalapi üzenetek, nem kapcsolható ki; ezek az értesítések túl fontosak ahhoz, hogy letilthatók legyenek.) Azt is szabályozhatod, milyen gyakran kapj e-mailben értesítéseket: minden eseményről külön, vagy napi vagy heti gyűjtésben. Ha kész vagy, ne felejts el a „Mentés” gombra kattintani a lap alján.

Hogyan nézhetem meg a korábbi értesítéseket?[szerkesztés]

Az összes korábbi értesítésed megtekintéséhez kattints az „Összes értesítés” gombra a lenyíló listában, ami az értesítés-archívumba visz. Az utolsó értesítéseid vannak legfelül. A régebbi értesítések megjelenítéséhez kattints a „Több” gombra a lap alján.

Kinek szól ez?[szerkesztés]

Az értesítések a Wikipédia és a többi MediaWiki oldal összes regisztrált szerkesztőjének szólnak. Az új szerkesztők speciális értesítést kapnak a regisztráció végén, illetve mindenki értesítést kap, ha a jogosultságai megváltoztak. A be nem jelentkezett felhasználók nem kapnak értesítéseket (kivéve az új üzenetekről, amik nekik a hagyományos narancsszín csíkkal jelennek meg).

Mikor lesz ez bekapcsolva az én wikimen is?[szerkesztés]

Az értesítések már be vannak kapcsolva az angol Wikipédián, a Meta-Wikin és a MediaWiki.org-on. Amint az első változatot kipróbáltuk ezeken az oldalakon, hozzáférhetővé tesszük más wikiken is; először a francia és a lengyel Wikipédián és néhány más projektben, további tesztelésre. A teljeskörű bevezetést 2013 őszére tervezzük. Ha szeretnéd, hogy a te projektedben hamarabb bekapcsolják az értesítéseket, vedd fel a kapcsolatot a projektmenedzserünkkel. Addig is, ha szeretnél segíteni a tesztelésben, látogasd meg ezt a tesztoldalt.

Miért volt erre szükség?[szerkesztés]

Jelenleg a MediaWiki csak a figyelőlistán keresztül küld értesítéseket. A figyelőlista nagyon hasznos, de korlátozottak a képességei: jól működik szócikkeket érintő eseményeknél, de felhasználókat érintő eseményeknél már nem annyira. Hiányzik a fokozatosság is: ha egy oldal a figyelőlistádon van, minden változásról értesülsz, ha nincs rajta, semmiről. A figyelőlisták hasznosak, és jól betöltik azt a szerepet, amire eredetileg kitalálták őket, de nem fedik le a wikis tevékenység minden fajtáját. Azt reméljük, hogy az új értesítési rendszer a figyelőlistákat kiegészítve jobb felhasználói élményt tud nyújtani. A felhasználók több információt kapnak többféle eseményről, sokkal könnyebben, és nagyobb befolyásuk van rá, mikor és miről kapjanak értesítéseket.

Hogyan tudok visszajelezni?[szerkesztés]

Örömmel hallgatnánk, mit gondolsz az értesítésekről. Szívesen vennénk, ha kitöltenéd ezt a rövid kérdőívet, hogy a visszajelzésed révén még jobbá tudjuk tenni a szoftvert. Ha meg akarod beszélni a javaslataidat a többi felhasználóval, látogasd meg a projekt vitalapját. A vitalap egyelőre az angol Wikipédián van, hogy minden beszélgetés egy helyen legyen, és a fejlesztőcsapat rendszeresen olvassa.

Ha hibát találsz, jelezheted a Bugzillán. Tudjuk, hogy a Bugzilla nem a legfelhasználóbarátabb rendszer; akkor is megtaláljuk a hibajelentésedet, ha egyszerűen a projekt vitalapjára írod be, és csatolsz hozzá egy képernyőképet és a böngésződ és operációs rendszered típusát.

Milyen más funkciók vannak tervben?[szerkesztés]

Az első változat fejlesztése véget ért. A jövőben további funkciókat is tervezünk, a közösség visszajelzéseitől függően. Ha vannak ötleteid, hogyan kéne fejleszteni ezt az eszközt, kérlek mondd el nekünk :)

Jó wikizést!