Wikipédia-vita:Sablonok listája/Általános

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Axiómákon alapuló rendszerelmélet: Az úgynevezett „rendszer-axióma” kijelentésén alapuló, a logika szabályai szerint építkező gondolati konstrukció, amely a létező valóság jelenségeinek viszonyát, és együttműködését értelmezi, megkísérelve egyetlen oksági láncolatba szervezni őket. Az elmélet szerint a létező valóság minden jelensége rendszerminőségként értelmezhető. A rendszerminőségek, a minden létezőt magába foglaló „Nagy Egész”, és a tovább már nem osztható „Elemi Rendszerek”, mint szélsőértékek közötti átmeneti jelenségekként fejlődési sorozatba rendezhetők. Az elmélet a [http//www.semmimv.hu], és a [http//www.rendszer.blogspot.com] címeken érhető el.

Rendszer-axióma: Ha létezik olyan struktúra, amely bizonyos állapoton új minőséget produkál, akkor ezek, a struktúra, az állapot valamint az új minőség elemek összetartoznak, és rendszert alkotnak.

Az eredendően létezőnek tekintett kijelentésben szereplő fogalmak értelmezése:

o¤¤ Struktúrát alkotnak egy halmaz elemei, ha meghatározott kapcsolatban állnak egymással.

o¤¤ Az új minőség jellemzői nem vezethetők le a struktúra-, vagy az állapot jellemzőkből. A struktúra és az állapotjellemzők nem vezethetők le az új minőségből.

o¤¤ A struktúra osztály szinten, az állapot osztályon belül konkrétan határozza meg az új minőséget.

o¤¤ A struktúra vagy az állapot elemei az új minőségre közvetlen hatással vannak. Az új minőségre gyakorolt osztály, vagy konkrét szintű hatás jellege szerint, a rendszer részelemei struktúra vagy állapot elemnek minősülnek.

A rendszer-axióma kijelentésére alapozott hipotézisek, valamint ezek értelmezései a [http//www.semmimv.hu], és a [http//www.rendszer.blogspot.com] címeken érhetők el.