Werner Freund

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Werner Freund
Született1933. március 2.[1]
Elhunyt2014. február 9. (80 évesen)[1]
Merzig
Állampolgárságanémet
Foglalkozása
KitüntetéseiSaar-vidéki Érdemrendje (1995. december 21.)[2]
SablonWikidataSegítség

Werner Freund (Garbanteich, 1933. március 2.Merzig, 2014. február 9.) német állatvédő, tudós. A róla elnevezett farkasparkban gyakorlatilag együtt élt a farkasokkal, falkavezérként tisztelték őt. E kivételes életvitelből ered híressége.

Korai évei[szerkesztés]

Werner Freund Németországban látta meg a napvilágot 1933-ban. Fiatalkorában kertészként és határőrként kezdett dolgozni, majd később behívták katonának a Bundeswehrbe (Szövetségi Védelmi Erő), 1957-ben. A légierőnél szolgált Merzigben, ahol később le is telepedett. 1964-től pedig expedíciókat vezetett a világ minden tájára.

Élet a farkasokkal[szerkesztés]

1972-ben megnősült, majd 5 évvel később megalapította saját farkasparkját, a Werner Freund Farkasparkot Merzigben, egy 25 hektáros területen.

Egy egyszerű farkas örökbefogadásból indult minden, amit újabbak követtek.

Ekkor ismerte meg a farkasokat egy olyan szemszögből, ami keveseknek adatott meg eddig. Freund rájött, hogy úgy ismerheti meg ezeket az állatokat, ha ő maga is a falka tagja lesz. Így is cselekedett, a farkasfalka tagjai pedig elfogadták őt, mint tagot a szigorú dominancia-hierarchia rendben.

Ezután számos könyvet írt, többek között a Magyarországon is beszerezhető Farkasember címmel megjelentetett művet.

6 farkasfalkája lett összesen, és 70 állatot nevelt fel, közel 40 év alatt. Kiemelkedő képességeit bizonyította, hogy a táplálékot ő maga osztotta szét, ami rendkívül kockázatos vállalkozás. Ő lett az alfa. Túl 70. életévén még mindig birkózott 40-50 kg-os farkasaival.

Halála és öröksége[szerkesztés]

Werner Freund 80 éves korában hunyt el, életének legfontosabb helyszínén, Merzigben.

Számtalan farkasokat védő kezdeményezés fűződik nevéhez, melyet követői tovább visznek. Eltökélt szándékuk, hogy javítsanak ezen állatok megítélésén.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 13.)
  2. Saarland Official Gazette (német nyelven), 1996. január 5. (Hozzáférés: 2020. január 22.)