Wasteland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Wasteland
Fejlesztő Interplay
Kiadó Electronic Arts
Rendező Brian Fargo
Tervező Ken St. Andre
Platformok Commodore 64
Apple II
MS-DOS
Kiadási dátum 1988
Műfaj szerepjáték
Játékmódok egyjátékos
Adathordozó Floppy, Steam

A Wasteland egy posztapokaliptikus környezetben játszódó szerepjáték, melyet 1988-ban fejlesztett az akkor még játékfejlesztőként is tevékenykedő Interplay. Kiadója az Electronic Arts volt. Ez a játék tekinthető a Fallout szellemi elődjének, de gyakorlatilag minden fontosabb ponton eltérnek.

Áttekintés[szerkesztés]

A játék a XXI. században játszódik, amikor is a Földet az Egyesült Államok és a Szovjetunió között zajló nukleáris háború elpusztította. Ebben a környezetben a túlélés a legfontosabb tényező. A játékos a Desert Rangers nevű csapatot irányítja, amely az USA délnyugati részén tartja fenn a rendet és a biztonságot. Kalandozó csapatunk négy és hét fő között változhat.

A játék a Tunnels & Trolls szabályrendszerére épülve készült el. Ezek alapján minden karakternek vannak képzettségpontjai. Ezek határozzák meg, hogy bizonyos tárgyakkal milyen szintű interakcióra képesek, valamint a fegyverhasználat is ettől függően alakul. Minden interakció hatására tapasztalati pontot kapunk, amelyek egy idő után szintlépéshez vezetnek. Szintlépéskor pedig képességeinket fejleszthetjük.

A Wasteland volt az egyik első játék, amelyben a játékost segítő karakterek lecserélhetőek voltak. Egyesek saját elhatározásukból léphettek ki tőlünk, de mi magunk is cserélgethettük a karaktereket. Szintén újításként üdvözölhettük, hogy a kalandozások közben megváltoztatott világ végig ugyanúgy maradt a játékban. Korábban ugyanis valahányszor visszamentünk egy korábban már látogatott helyszínre, az visszaállt az eredeti állapotára. A megoldás nem volt tökéletes: mivel 1988-ban még nem voltak elterjedtek a merevlemezzel működő konzolok, ezért a flopilemezre írta fel a játék a változó adatokat. Éppen ezért célszerű volt a játékot használat előtt átmásolni.

Az értékes memórián spórolandó, a játék történetének egy részét a kézikönyvhöz mellékelték. Egyes szövegeket a játék megfelelő pontjain el kellett olvasni ahhoz, hogy érthető legyen a történet. Ez a módszer a másolásvédelemre is kitűnő volt.

Megjelenés[szerkesztés]

A játék elsőként Apple II-es gépre és Commodore 64-re jelent meg. A későbbiek folyamán készült el a PC-s konverzió. Későbbiekben az Interplay játékcsomagokban újra kiadta a Wasteland-et, ám ezekből hiányzott az eredeti telepítő, ami azt eredményezte, hogy a térképek minden alkalommal visszaálltak eredeti állapotba: a kölcsönhatások nem voltak maradandók.

Örökség[szerkesztés]

A Wasteland sikere nagy volt, több amerikai szaklap az év játékának is választotta. A folytatás 1990-ben érkezett, Fountain Of Dreams címmel. Ez az epizód már a keleti partvidéken játszódott, Floridában. Ez az epizód azonban közel sem volt már annyira sikeres, ráadásul nem is az eredeti fejlesztők készítették. Egy másik játék is készült a Wasteland alapjain, Meantime címmel, de a 8 bites platformok elavulása miatt ezt mégsem jelentették meg. 1997-ben elkészült a játék szellemi folytatása, a Fallout. 2003-ban Brian Fargo bejelentette, hogy az inXile megszerezte az EA-tól a Wasteland folytatásának jogait, egy Kickstarter kampány segítséégvel pedig 2015-ben meg is jelentették a Wasteland 2-t.

Külső hivatkozások[szerkesztés]