Ugrás a tartalomhoz

Wardriving

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A wardriving egy tevékenység, melynek keretében Wi-Fi hálózatok után kutatnak. Ez utóbbi tevékenység kezd egyre népszerűbbé válni, pedig a wardriving eredetileg a hálózatok nevének/helyzetének felderítésének öröméről szól. Azt a tevékenységet pedig, amikor valaki azért keres védetlen hálózatokat, hogy azokat használja, azt piggybacking-nek hívják.

A tevékenység neve az 1983-as Háborús Játékok című filmre utal.

A wardriving-hez szükséges szoftverek az Interneten szabadon hozzáférhetőek, minden fontosabb PC operációs rendszerre, okos-telefonokra, illetve néhány játékkonzolra.

A Piggybacking nem törvénytelen, de etikátlan, mert mások berendezését és a mások által fizetett sávszélességet használja, és személyiségi jogi kérdéseket is felvet, hiszen ezáltal a Piggybacker mások személyes adataihoz fér hozzá.

A tevékenység közben általában autóban mozognak. Ha gyalog mennek, akkor warwalkingnak nevezik, ha biciklivel, akkor warbikingnak.

Kellékek

[szerkesztés]

A GPS nem feltétlenül szükséges, de a pontos helymeghatározást nagyban segíti.

A szó eredete

[szerkesztés]

A szó eredete egy '80-as években nagy sikerrel futott filmhez kapcsolódik. A Magyarországon Háborús játékok (War Games) címen bemutatott moziban a főhős találomra tárcsáz számítógépével telefonszámokat modemekre vadászva; ez a wardialing.