Védjegylajstrom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A védjegylajstrom olyan közhitelű nyilvántartás, amelybe az illetékes hatóság bejegyzi a védjegyjogokkal kapcsolatos tényeket és körülményeket.

A védjegylajstrom a bejegyzett jogok és tények fennállását hitelesen tanúsítja. Az ellenkező bizonyításáig a védjegylajstromba bejegyzett jogokról és tényekről vélelmezni kell, hogy azok fennállnak. A védjegylajstromban feltüntetett adatokkal szemben a bizonyítás azt terheli, aki vitatja a helyességüket vagy a valósággal való egyezőségüket. Jóhiszemű és ellenérték fejében jogot szerző harmadik személlyel szemben a védjeggyel kapcsolatos bármely jogra csak akkor lehet hivatkozni, ha azt a védjegylajstromba bejegyezték.

Magyarországon[szerkesztés]

A védjegylajstromot Magyarországon kizárólag a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala vezeti. Ha a megjelölés és a védjegybejelentés megfelel a vizsgálat körébe tartozó valamennyi követelménynek, a Hivatal a megjelölést védjegyként lajstromozza. A Hivatal a védjegy lajstromozásáról védjegyokiratot ad ki a jogosultnak, ehhez hozzáfűzi a lajstromkivonatot.

A védjegylajstromba a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a saját döntése vagy más hatóság döntése vagy a bíróság határozata alapján tesz bejegyzést, illetve feltünteti a védjegyeljárásokban bekövetkezett tényeket.

A védjegylajstromot bárki megtekintheti, ahhoz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a honlapján elektronikus hozzáférést biztosít. A védjegylajstromban foglalt adatokról díj ellenében bárki hitelesített kivonatot kérhet.

A védjegylajstromba feljegyezhető tények és körülmények[szerkesztés]

A védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény 47. § (2) bekezdése szerint a védjegylajstromban fel kell tüntetni különösen
  • a) a védjegy lajstromszámát,
  • b) az ügyszámot,
  • c) a védjegyet,
  • d) az árujegyzéket,
  • e) a védjegy jogosultjának nevét (elnevezését) és lakcímét (székhelyét),
  • f) a képviselő nevét és székhelyét,
  • g) a bejelentés napját,
  • h) az elsőbbséget,
  • i) a lajstromozásról szóló határozat keltét,
  • j) a védjegy megújítását,
  • k) a védjegyoltalom megszűnését, annak jogcímét és időpontját, valamint a védjegyoltalom korlátozását, és
  • l) a használati engedélyeket.

A nemzetközi védjegylajstrom[szerkesztés]

A Nemzetközi Iroda[1] a nemzetközi védjegyekről nyilvántartást vezet. A nemzetközi lajstrom tartalmazza a Madridi rendszer keretében bejelentett védjegyeket, az ezekkel kapcsolatos tényeket és körülményeket.[2] A nemzetközi védjegylajstrom nem tartalmazza a szerződő államokban illetve szerződő feleknél lajstromozott ún. nemzeti védjegyeket. Európai uniós védjegyoltalom szerzésére irányuló bejelentés nemcsak közvetlenül az EUIPO-nál tehető meg európai uniós védjegybejelentésként, hanem a Nemzetközi Iroda útján tett, nemzetközi védjegybejelentés útján is, amennyiben a bejelentésben az EU-t szerződő félként megjelölik (ún. Európai Közösségre kiterjedő hatályú nemzetközi védjegybejelentés). Európai uniós természetük mellett az Európai Közösségre kiterjedő hatályú nemzetközi védjegyek is szerepelnek a genfi Nemzetközi Iroda által vezetett nemzetközi védjegylajstromban.[3] A nemzetközi lajstromot kizárólag a Nemzetközi Iroda vezeti; az abban nem rögzíthető tényekről és körülményekről. Ha ezt a nemzeti jog előírja, mint pl. Magyarországon, akkor a nemzeti hivatal (az SZTNH) kiegészítő lajstromot vezet.

Az európai uniós védjegylajstrom[szerkesztés]

Az európai uniós védjegylajstrom (vagy EU védjegylajstrom) az EUIPO-nál lajstromba vett összes védjegy adatait tartalmazó adatbázis. A lajstromot folyamatosan frissítik, hogy figyelembe vehető legyen bármely változás, így például a tulajdonjog átruházása, a név- vagy címváltozás, a használati engedélyek vagy a biztosíték megadása.[4]

Források[szerkesztés]

  • 1997. évi XI. törvény a védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. vesd össze: Vt. 2003. évi CII. törvénnyel beiktatott 76/I. § (1) bek. b. pontja
  2. vesd össze: Vt. 2003. évi CII. törvénnyel beiktatott 76/I. § (1) bek. c. pontja
  3. A védjegytörvény kommentárja. 2.3.5. pont, 114. old.
  4. https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/eutm-register

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]