Vita:Transzhumanizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Other-langs2.pngA szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek az angol és spanyol Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Nuvola apps edu phi.svgA szócikk jelentős részben a megfelelő angol nyelvű Wikipédia-szócikken alapul. Ez nem jelent semmi megkötést a további szerkesztések szempontjából, de a fordítás alapjául szolgáló szócikk tagolásának követése egyszerűsíti a további munkát. Például könnyebben elkerülhetők az ismétlések, könnyebben kiegészíthetők a hiányzó források. A magyar változatban található értelmi hiba esetén először érdemes az eredetiben megnézni, nem fordítási hibáról van-e szó.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Forrás[szerkesztés]

A cikk az angol cikk 2007 júliusi verziója alapján készült.

Az angol cikknél a redirekt Superhumanism 2005 februartól[szerkesztés]

Transhumanism From Wikipedia, the free encyclopedia (Redirected from Superhumanism)

20:44, 20 February 2005 ShaunMacPherson (Talk | contribs) m (#Redirect: Transhumanism)

Nekem személyesen Szuperhumanizmus közelebb áll (a tapasztalataimhoz és érzelmileg is) mint Transhumanismus (az angol Wikipediaban redirekt van erre)

A mai világban a komplex szoftver sociális hálózatokban keletkezik, mesterséges intelligencia nélkül. A teljesen "buta" de gyors technologia teszi lehetövé az csaknem ingyenes és villámgyors emberi kapcsolatokat globális dimenzióban. A intelligencia-gépesitésnek semmi szerepe a szoftvert iró szociális hálózatokban, a CODE csaknem kézmüves módon készül, 100% emberi intelligenciával. Az embereket segitik a hatalmas, gyorsan elérhetö adatbankok, közösségi forumok, gépi analizis-eszközök, (de nem szintézis) és vizuializálas képekkel az összefüggésekröl, de nem keltkezik (csak nagyon egyszerü) új komplex szoftver a képek alapján, szinte semmi automatizmus nincsen a döntésekben. Ahol eddig megkisérelték a futószalagon, ipari módszerekkel szoftvert irni az már a 80-as években csödöt mondott. Ùgy néz ki, hogy 1998-óta az IBM is lemondott a jövre nézve az ipari szoftverfejlesztésröl.

A Szuperhumanizmus müködik. Az emberalapú Open-Source sociális hálózatok ma már bizonyitottan messze felülmúlják az egyes emberek intelligenciáját, kézmüvesen jobban teljesitenek mint a legnagyobb iparvállalatok ezen a területen. Az IBM a 90-es évek végétöl az Open-Source-t támogatja a legnagyobb gépeken is. Az angol (vagy német) Wikipedia minden hagyományos Lexikont a sarokba állit.

Persze az emberalapú Open-Source sociális hálózatoknak is nagy, megoldatlan problémái vannak. A döntések folyamata különös, sokszor messze nem racionális. Nyilvánvaló hibák ebben a környezetben lehet, hogy hamarabb leleplezödnek, a reakcióidö sokka rövidebb mint a hagyományos ipari minöségellenörzésnél. A szoftver területen jobb a helyzet mint a Wikipediaban, egyszerüen géppel ki lehet a gyakorlatban próbalni, hogy valami egyáltalán nagyjából müködik-e (persze soha nem hibátlanul a tudomány mai állapota szerint). A vélemények területén nem lehet géppel kipróbálni, ismert, hogy a többség sokszor tévedett. db007 vita 2007. december 14., 08:47 (CET)

A bevezető idézet[szerkesztés]

Egy bevezető idézet akkor jó, ha tömören összefoglal valamit az egész cikk lényegéből. A jelen idézet azonban nem ezt teszi, hanem teljesen félrevezető, az avatatlan olvasó elé azt a képet vetíti, hogy a transzhumanizmus valamiféle orvosi, egészségügyi vagy katasztrófaelhárító mozgalom, mint pl. a vöröskereszt vagy valami más jótékonysági szervezet. Javaslom az idézet eltávolítását és esetleg valami jellemzőbbel való helyettesítését. Γουββος Θιλοβούββος 2010. augusztus 23., 19:10 (CEST)

A transzhumanizmus jelenlegi legsürgetőbb, a legtöbb transzhumanistát mozgató problémája, mint az a fogalmat definiáló első mondatban is szerepel, az öregedés és a betegségek kiküszöbölése. Az idézet ezt a területet hangsúlyozza, ill. világítja meg egy kicsit máskepp, mint az a definicióban szerepel: a mindennapi gondolkodásunk teljesen elfogadja azt, hogy az öregek megbetegszenek, és meghalnak, és a társadalom nagyon kevés erőforrást fordít ennek a megakadályozására. A cikkben jelenleg a hangsúly főleg az ember megváltoztatásán, továbbfejlesztésén van (mivel a fordítás alapjául szolgáló angol verzióban is ott van), de ettől még az említett problámák a transzhumanista gondolkodásban jelentős szerepet kapnak. Ezért ha mód van rá szeretném, ha maradna az idézet, amíg esetleg nem találunk olyat amely nagyobb mértekben lefedné a fogalmat. Ha ez a cikkből jelenleg ennyire nem derül ki, akkor a problémát én inkább a emberi állapot nemkívánatos jellemzőinek és az ehhez kapcsolódo gyakorlati és morális problémák bemutatásának hiányában látom. Cunya vita 2010. augusztus 24., 14:38 (CEST)
Jó, így kicsit jobban érthető. Az idézet szellemében bővíteni kellene a cikket, és a bevezetőben esetleg kiegészíteni azal, amit most mondtál. Bár szerintem a Max Moretól száermazó idézet valamivel jobb, bár még mindig nem tökéletes. Γουββος Θιλοβούββος 2010. augusztus 28., 07:49 (CEST)
OK Cunya vita 2010. augusztus 30., 08:38 (CEST)

A függőben levő Cochleáris implantátum fejezet[szerkesztés]

Szerintem a jelenlegi formájában a még nem jóváhagyott Cochleáris implantátum fejezetet nem illik a cikkbe, szerintem jobb helye lenne a Cochleáris implantátum cikkben. A Cochleáris implantátumról lehetne beszélni a Transzhumanizmus cikkben, ha felsorolnánk a jelenleg létező implantátumokat, viszont ilyen rész még nincs a cikkben, ebben a formában kiemelni egyet és ilyen részletességgel tárgyalni aránytalannak érzem. Javaslom a fejezetet átmozgatni a Cochleáris implantátum cikkbe. Cunya vita 2013. november 3., 18:40 (CET)