Vita:Téveszme

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Anatómia témájú szócikkek (besorolatlan)
Pszichológiai témájú szócikkek (születő besorolás)

"Az alkalmazás dilemmái" nem tükröz valós problémát, ellenben megtévesztő[szerkesztés]

Flozófiai értelemben jó felvetés, de a gyakorlatban egy pszichiátriai rendelésen nem jellemző, hogy olyan határeseti helyzetek álljanak fenn, amikor betegként kezelnek egy klienst csak azért, mert máshogyan vélekedik egy kérdésről, mint az orvosa. Például, ha a páciens hisze egy összeesküvés elméletben, de ez nem okoz az életében különösebb problémákat, akkor nem látom életszerűnek, hogy ezzel bármelyik szakember is foglalkozna.


A bekezdés arra engedhet következtetni egy laikust, hogy gyakoriak az olyan esetek, amikor az orvos a valóságról alkotott saját meggyőződését kizárólagosnak tartja, ez alapján pedig hajlamos megbélyegezni a betegeit. A kortárs hazai pszichiátriai gyakorlatban sok egyéni és rendszerszintű hiba is van, de a valóságban az itt leírt példa nem jellemző dillma, és jellemzően nem vezet téves diagnőzisok felállításához.


Ez a rész értelmetlen: "orvosi javaslat szerint hatékony határvonalat célszerű húzni a fogalomba beletartozók és bele nem tartozók közé". A téveszmék orvosi diagnosztikai kritériumrendszer részét képzik ezért , csakúgy mint más kritérium tekintetében, fontos a meghatározásuk és felismerésük. Ez nem javaslat kérdése, hanem a szakmaiság alapfeltételét jelenti.



89.133.72.241 (vita) 2022. augusztus 30., 03:16 (CEST)Válasz