Vita:Szentivánéji álom

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szaladdin 1 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Jávori István (vita), értékelés dátuma: 2013. december 28.
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Shakespeare korában az, amit ma tudományos világnézet fogalma alatt értünk, az alkímia jelentette. Az alkímia természetes otthonra lel a lélek birodalmában. A mentális folyamatok és az ember ösztönvilágának feltérképezése során nyilvánvalóvá vált, hogy az alkímiai átalakulás modellje a belső, lelki átalakulások leírására is alkalmazható. A Szentivánéji álom akár alkímiai színjátékként is értelmezhető.

A Theatre Set-Up Company 1983-ban vitte színre a művet, melynek során a társulat arra a következtetésre jutott, hogy a darab varázsának titka a kelta mitológia és az alkímia mámorító keverékében rejlik. A négy szerelmes csak úgy érheti el a célját, ha előbb szembefordulnak egymással, miként a prima materiát is fel kell bomlasztani az átváltozása előtt.

Az alkímiai műveletek durva nyersanyaga a kor elgondolása szerint tűzből, levegőből, vízből és földből épül föl. A négy szerető neve e négy elemnek felel meg. Heléna a tűz, Hermina a levegő - Hermész, azaz Merkuriusz női megfelelője, akit a levegő elemével társítottak - Lysander a víz, Demetrius a főld, aki ilyen minőségben az alkímiai átváltozások alapanyagává válik. Heléna nem csak a tűz megfelelője, Demetrius lelkével is azonos. Ő az anima, amelytől Demetriusnak el kell vállnia, miközben ő maga “durvaságától” megtisztulva tökéletes személyiségként születik újjá.

A színjátékban három lakodalomra kerül sor. A királyi pár esküvője az egyik, a két szerelmespáré a másik, a harmadik az összebékült Titánia és Oberon egybekelése. A három nász a test, a lélek, és a szellem dimenzióját képviseli, mindhárom együttesen felelős az átváltozás sikeréért.

A vegyészeti felfogás rendkívül érdekes megközelítése a színdarabnak. Ám határozottan van benne valami. Nagyon érdekes a kőszegi várszínház idei bemutatója, ami pedig a holdtöltére esküszik:Senki sincs felfegyverkezve álmai ellen.SzaladdinKérlek, hogy a szócikk vitalapján írj! 2022. július 29., 06:59 (CEST)Válasz