Vita:Szemantika

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 176.63.35.70 8 évvel ezelőtt a(z) szemantika témában

névlista[szerkesztés]

Érdemes lehet felvenni a listára őket: D. A. Cruse, Charles Fillmore, John Lyons. --Nyupi vita 2011. április 20., 20:01 (CEST)Válasz

szemantika[szerkesztés]

A szemantika kilóg a nyelvészeti alstudiumok sorából, nem véletlen, hogy a szavak jelentésére való leszűkítés után már a mondatok jelentése is úgy mond a szemantika tárgya.

Valójában azonban másról van szó. Az ismert grammatikák leíró, vagy más néven formális nyelvtanok művelése, annyit tesz, hogy a morfológiára koncentrálnak, de az alakokhoz tartozó másik oldalt, ami az esetek egy részében jelentés, nem vizsgálják. Ennek egyik oka ma a szófaji kataszter, amely számos problémát mutat. Túl azon, hogy a jelentés definíciójával is adós a nyelvészet, olyan alapfogalmakat, mint az elvont szavak osztálya , sem tud kielégítően meghatározni. David Crystal nyomán azonban tudjuk, hogy ez azért van így, mert a nyelvészek nem fogják fel a nyelvi alakzatok kettős természetét, lásd a DEED paradigma, amelyből következik, hogy nincs értelme semmilyen formális elemzésnek az ahhoz tartozó referencia értelmezése nélkül. Vagyis egy értelmező nyelvtanra van szükség, amely megoldaná az eddig nem bolygatott problémákat, esetleg több tudományterület integrálása révén akár.

176.63.35.70 (vita) 2016. március 22., 18:42 (CET)Válasz