Vita:Szeg (rögzítőelem)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Figyelem! A "szög" és a "szeg" közötti fogalmi különbséget a magyar nyelvben illene figyelembe venni! Ebben cikkben egyedül a versikében szereplő "szeg" állt helyesen. De ha megfigyelitek, ott egyetlen esetben sem írtak szöget!

A "szeg" és "szög" mindkettő technikai tartalmú szavunk. A szeg az a fémből készült, fejjel és heggyel ellátott kötőelem, amelyet általában kalapáccsal vernek bele rendszerint faanyagba. Ez tehát a SZEG!

A szög elsősorban matematika fogalom, amely két egyenes által bezárt részt jelenti. Ha a két egyenes egymásra merőleges, akkor a szöget derékszögnek, ha ennél kisebb szöget zár be, akkor hegyes-, ha ennél nagyobbat, akkor pedig tompaszögnek nevezzük.

Ebből következően a magyarban mondható, hogy "hegyes szeg", ám az alatt mindig egy hegyes kötőelemet kell érteni.

Ha pedig "hegyes szöggel" van dolgunk, ahhoz nem kell kalapács, legfeljebb egy vonalzó és egy ceruza, na és egy szögmérő, amivel megmérjük a szög mértékét (ez utóbbit foknak nevezzük). Ez tehát a SZÖG!

Mindazonáltal a népi nyelvben használatos szög, mely alatt valójában szeget értenek, megengedhető. Tudományos relációban viszont nem!

Fentiek miatt ajánlom, kérem tehát a szövegezés revízióját! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 178.164.191.99 (vitalap | szerkesztései)