Ugrás a tartalomhoz

Vita:Szabadka község

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Jozefsu 7 évvel ezelőtt

A Szerbiában 2000-től beállt politikai változások, törvénymódosítások és új területszervezési rend következtében ez a szócikk elavulttá vált. Javaslat: akinek van rászánni való ideje, és vajdasági magyar tehát beszéli a szerb nyelvet, annak át kellene rágnia magát a szerb Wikipédia idevágó szócikkén (én jelenleg nem érek rá erre).

Magyarázat: Szerbia különböző területi egységeinek a szervezése még a II. világháború szocialista Jugoszláviájából maradt hátra, ezért próbálták meg páldául a nemzetállammá válás folyamán Vajdaság autonómiáját is megszüntetni (ami alkotmányilag meg is történt, Vajdaság tartomány megelégedett a név, illetve a választott zászló és címer használatának jogával). Belgrád terjedése is gonddá vált, mert a főváros időközben bekebelezte Vajdaság szerémségi és délbánáti részeit. Mindezért 2007 és 2016 között törvénnyel is módosították Szerbia belső területi szervezését ("Zakon o teritorijalnoj organizaciji republike Srbije, Službeni glasnik RS, br. 129/2007 i 18/2016").

Persze teljesen apszurd beosztású, formális régiókat hoztak létre (például az Észak-Tiszavidéket Bácskából "átcsatolták" a Tiszántúlra, Bánátba) illetve néhány odáig községet hivatalosan is "várossá emeltek" (köztudott, hogy "Szabadka volt Európa legnagyobb faluja" mert egy magyarok, meg bunyavácok, sokacok, horvátok stb. lakta ekkora településnek közel hét évtizedig vonakodtak városi státust adni). Ez ceremoniálisan is megtörtént 2008-ban, amikor a város utaira kevés visszhangú politikai kísérettel kitették a táblát, hogy immár város és nem község területére lépünk. (Később sokkal kisebb városok is megkapták ugyanezt a státust, pl. a 38.000 lakosú Kikinda, amivel nincs is semmi baj, történelmi hibákat orvosoltak.)

Tehát ma Szabadka "községet" hivatalosan "Szabadka városnak" mondjuk, bár ez teljesen apszurd, mivel nem a városi aglogerátumot nevezi így a törvény, hanem a város felé gravitáló összes települést egy csomagban. Így például a várostól 26 kimóméterre fekvő 6-7000 lakosú magyarlakta Csantavért is "Szabadka városként" kell kezelni, miközben a két település között végtelen szántóföldek vannak, és Csantavér önálló kisközség volt egykor. Bekebelezte őket a geográfiát nem ismerő politika. Egyenlőre ez van, ezt köll szeretni – jó Bácskaiasan.–Jozefsu vita 2017. június 25., 23:00 (CEST)Válasz