Vita:Számítástudomány

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szabo Tamas 8 évvel ezelőtt a(z) Informatika témában
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2014. május 3.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Ez nem számítástudomány? BME-n legalábbis annak hívják az ilyesmit. Qorilla vita 2009. március 10., 16:00 (CET) Az ELTE-n is így hívják az ilyesmit. Zafir (Informatikai műhely koordinátora) vita 2014. május 3., 01:27 (CEST)Válasz

Az eltén, illetve az angolszász világban meg számítógéptudománynak. Mondjuk a számítástudomány elég hülye név, mert 1). összekeverhető a "számításelmélet" nevű részterületével 2). a matematika nagy része is számítástudomány. Én nem javasolnám ennek az elnevezésnek a domináns használatát. Gubb the Skaarj Slayer 2010. július 12., 20:21 (CEST)Válasz

Informatika[szerkesztés]

A szócikk neve nem jó "Számítástudomány" - helyesen "Informatika" lenne.

A nemzetközi Wikipedia kapcsolat mégis helyes a német,francia, olasz és orosz "Informatik(a)"-hoz vezet, valamint helyesen az angol "computer science" az europai "Informatik(a) megfelelője.

Van egy magyar "Informatika" Wikipedia szócikk ami valamikor szintén az angol "computer science" kapcsolata volt, csak 2005-ben elrontották. Az egyetemi tanszékek neve "Informatikai tanszék" legtöbb helyen Europában is. Érdemes a magyar Wikipédiában kijavítani.

Részletesen:

Az „Informatika” szóval Europában az egyetemi oktatás (és tudományterület) elnevezésében kivételesen eltértek az USA szokásos „Computer science” elnevezéstől. Egy 1968-as europai egyetemi konferencián a német Karl Steinbuch által 1957-ben alkotott fogalom „Informatik” lett a számitógéptudomány Europában elfogadott neve.

A német, francia, olasz és orosz Wikipedia szócikkek Karl Steinbuch-ra hivatkoznak. olasz: "Il termine "informatica", contrazione di informazione automatica, deriva dalla lingua tedesca informatik ed è stato coniato nel 1957 da Karl Steinbuch nel suo articolo Informatik"

Orosz: Термин нем. Informatik ввёл немецкий специалист Карл Штейнбух в статье Informatik: Automatische Informationsverarbeitung (Информатика: Автоматическая обработка информации) 1957 года[9]. Французский термин «informatique» введён в 1962 году Филиппом Дрейфусом, который также предложил перевод на ряд других европейских языков.

Karl Steinbuch (eredetileg híradástechnikus volt) szerinte Informatik=Információ+Technika. Az információ fogalom a híradástechnikában már a számítógépek előtt fontos volt. Steinbuch első (terjedelmes, Bibilia szerű) könyve a számítógépekről még a "Nachrichtentechnik" (híradástechnika) címet kapta.

Karl Steinbuch 1957-ben a Quelle csomagküldő árúháznak keszített egy adatrögztő rendszert és ez volt az „Informatik System Quelle” – 1968-ig a stuttgarti SEL vállalat védjegye. Eredetileg 16.000 tranzisztor és mágnesdob tároló és 400 csatlakozó billentyűzet volt a technika.

Ezt a rendszert az én első munkahelyem (Olympia International) készült integrált áramkörökkel leváltani az elavult tranzisztoros technikát 1971-ben. A bemutatót a Quelle-nél személyesen, én végeztem el, nem sikerült. Nem az elektronika volt a lényeg, hanem a Steinbuch konstrukció "ember-gép kapcsolat" „telebillentyűs” kezelése az adatbevitelre sebességben sokszorosa volt az Olympia ugyan szabványos, ma is használatos „10-es billentyűzetnek”. Az eredeti 400 kezelő személyzet helyett a német szabványnak megfelelő Olympia billentyüzettel 1200 kezelőre lett volna szükség.

Végül is az IBM optikai kézírás olvasója váltotta le a Quelle adatrögzítést. Az Olympia az 1970-es évek elején a pénzintézeteknél piacvezető volt az adatrögztésben. A legeleső saját (Assembler) programmomat a „Braunschweiger Staatsbank” részére írtam 1969-ben. A „telebillentyüs” USA "ősrégi" technologia 1887-es "Comptometer” szabadalom alapján két kézzel lehet egyszerre több helyértéket beadni. Még 1990 után is használták máshol a "Comptometer" rendszert. (részletek: angol Wikipedia) https://en.wikipedia.org/wiki/Comptometer

Források

2009 ct-Magazin szövege 2009-ben http://m.heise.de/ct/artikel/Versandhaus-Quelle-Am-Anfang-war-ein-grosser-Fluss-890227.html

2007 az én előadásom a témában a drezdai egyetemen, erre hivatkozik egy Link a 2009-es ct-magazinban http://www.hms-ungarn.de/SeminarDresden.pdf (Quelle 8. és 9. oldalon)

a legrégebbi forrás „Quelle Informatik System” beszámoló 1958 Der Spiegel Magazin http://m.spiegel.de/spiegel/print/d-41760832.html#spRedirectedFrom=www&referrrer=http://m.heise.de/ct/artikel/Versandhaus-Quelle-Am-Anfang-war-ein-grosser-Fluss-890227.html db007 vita 2015. december 26., 22:58 (CET) db007 2015 december 24 (boldog Karácsonyt!) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Szabo Tamas (vitalap | szerkesztései) 2015. december 26., 14:09‎ (CET)

db007 vita 2015. december 27., 13:58 (CET)Válasz