Vita:Sopron villamosvonal-hálózata

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Capras Dávid 6 évvel ezelőtt a(z) 1940-es években?! témában
Ez a szócikk témája miatt a Vasútműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Vasúttal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Hálózat?[szerkesztés]

Nem túlzás egyetlen villamosvonalat hálózatnak nevezni?

Ez például egy hálózat:

Kaboldy vita 2013. május 29., 11:21 (CEST)Válasz

1940-es években?![szerkesztés]

A cikkben jelenleg ez szerepel: „Az 1940-es években egy rövid ideig újra volt villamosforgalom, de aztán megszűnt.[1]
A lábjegyzet csak felugró címkén jelenik meg, a szócikk alján nem: „A Filmmúzeum Megtalált városok című sorozatának Sopronról szóló epizódja.”

A hivatkozott rész (a port.hu szerint a nyolcrészes sorozat második része) pl. ide van feltöltve: [1] Ebben 13.30-nál így fogalmaz az egyik szőke nő a másiknak: „a két világháború között Magyarországon először itt futott villamos”. Eközben az 1944-es feliratozású snitten a svábhegyi Ganz fogaskerekű látszik: [2]

Az 1940-es években Sopronban járt, pláne a „két háború közti első hazai villamos” mítoszgyártására az alábbi ellenérveket hozom még fel ez ellen a forrásként hivatkozott, erősen hiteltelen videórészlet ellen:

  • A villamos 1923-as megszűnése után a járművek elkerültek a városból, a pályát felbontották. Ezzel vág össze az alábbi visszaemlékezés is:

„Utoljára 1934-ben jártam Sopronban, harminc évi maturai találkozónk alkalmából, és önkéntelenül megint csak kereste szemem a régi jó villamost, ifjúkorom kedves emlékét… De már csak azt az emléket találtam, hogy a Várkerületen, közel az Ikvahídhoz az utca kövezetébe beleékelve ott rozsdásodott pár darab sín. Talán emlékül hagyták arra, ami volt, de ami soha többé nem lesz… Elmúlt a villamosok kora – felváltották őket az autóbuszok…”
Forrás: Soproni Szemle 1968. évi XXII. évfolyam 1. szám, 86. oldal [3]

  • Csonka-Magyaroszágon is számtalan helyen volt villamos akkoriban: [4]
  • A soproni villamos későbbi újraindításáról szakírásaiban sem Lovas Gyula, sem Hárs József, de sem a Régi magyar villamosok (Dr. Kubinszky Mihály, Lovász István, Villányi György) című monográfia sem emlékezik meg. Az esetleges tévedésükre való rámutatáshoz mindenképpen komolyabb forrás szükséges.

A fentiek miatt a kérdéses bekezdést törlöm. Kérem továbbá szerkesztéskor az Összefoglaló, az információ eredete című szövegmezőt rendeltetésszerűen használni! Üdvözlettel: Capras Dávid vita 2018. március 27., 18:59 (CEST)Válasz