Vita:Rumba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez így nem igaz![szerkesztés]

"Zenéje lágy, kellemes, lassú, szinkópált, visszafogott, tartózkodó. A klasszikus tánczenén kívül néhány popzenére is lehet rumba lépéseket táncolni. Zenei üteme 4/4-es. Tempója tudásszint szerint 28-31 ütem/perc, versenyen 28 ütem/perc."

A rumba egyáltalán nem "lassú, visszafogott és tartozkodó", hanem élénk, gyors, tánczene. Üteme 8/8, amelynek összetétele 3+3+2. Ne keverjük a boleróval, ami valóban lassú, szomorú, ballada-szerű latin zene. Példa a rumbára: Celeste Mendoza - Sobre una tumba una rumbaTheMexican 2006. december 10., 13:06 (CET)

A szó eredete[szerkesztés]

A rumba szó eredete a spanyol rumbo, „pompa, fényűzés” nőnemű alakja, melynek forrása a rumb hangutánzó szó az egyik értelmezés szerint, a másik értelmezés szerint pedig „irány, úticél”, a latin rhombus, „varázskerék, rombusz” szóból, melynek végső forrása a görög 'rómbosz.TheMexican 2006. december 10., 13:47 (CET)

bossa nova / bolero[szerkesztés]

A cikket szét kellene szedni legalább két részre: a rumba bossa nova-ra (a gyors rumba amiről TheMexican ír) és a versánytáncos rumbára (bolerós rumba).

Belefér az szerintem egy cikkbe is, hiszen mindkettő rumba. Én valahogy úgy csinálnám, hogy a bevezetőben leírnám ami mindkettőre igaz és hogy két fajtája van, aztán két külön bekezdésben írnék a két fajtáról. Üdv, Totya (vitæ) 2006. december 27., 11:42 (CET)
Nekem az lenne a javaslatom, hogy le kellene fordítani az idevonatkozó cikket vagy az angol, vagy a spanyol Wikipédiából. A legjobb, ha a magyar forrásokat elfelejtjük, mert keverik a szezont a fazonnal. Az angol nyelvű nagyon szépen elmagyarázza az egészet. Amit itt nálunk rumbának neveznek a versenytánc kategóriában, az nem rumba, hanem boleró. A valódi rumba Kubából származik és élénk, gyors ütemű. A Bossa novát szintén ne keverjük ide, mert az brazil eredetű, semmi köze a rumbához. —TheMexican 2007. január 19., 22:33 (CET)